Keklik ve Ters Lale Yasağı

Keklik ve Ters Lale Yasağı

Hakkari Çevre ve Orman müdürlüğü tarafından Ters Lale'nin toplatılması, pazarda satışa sunulması ve av mevsimi olmadığı için keklik avına yasak getirildi.

Hakkari Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, dünyanın nadide bitkileri arasında yer alan Ters Lale\'nin soğanı ile birlikte toplanıp şehir merkezinde satışının yasak olduğu, ayrıca avlanma mevsimi olmadığından bölgede yaşayan kekliklerin avlanması ve yumurtalarının toplanarak piyasada satışının yasak olduğu belirtildi.

Hakkari Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada Ters Lale\'nin Hakkari\'de yetişen ender çiçeklerden biri olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Doğal olarak yetişen Ters Lalaler  dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer almakta olup dünya üzerinde sadece Türkiye\'de yetiştiği söylenmektedir. Böyle bir çiçeğin ne kadar değerli olduğu buradan anlaşılmaktadır. Ağlayan Gelin, Kral Tacı olarak da adlandırılan bu nadide çiçek ilimiz Hakkari ve İlçemiz Şemdinli\'nin yüksek dağlarında yetişmektedir. Soğanlı bitkiler zengin floranın nadide türlerindendir. Ters Lale Kültürü Koruma Kurulunca koruma altına alınmıştır. Ters Lale soğanlı bitkisinin dağda neslinin sağlıklı bir şekilde devamının sağlanması için doğal yetişme alanından soğanı ile sökülüp, şehir merkezinde satılması yasaktır.”denildi.

Açıklamada ayrıca kırsal alanlarda yaşayan her türlü Kekliğin yumurtalama dönemi olduğu nedeniyle avlanmasının ve yumuyrtalarının toplanmasının ikinci bir emre kadar durdurulduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu yasağa uymayanların 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri gereğince para cezası ile cezalandırma cihetine gidileceği belirtildi.