Ailelerden suç duyurusu

Ailelerden suç duyurusu

Derecik Beldesinin Ortaklar Köyünün Ormancık Mezrasında 1994 yılında öldürülen 12 korucunun yakınları Derecik’te kazı çalışması başlatılmasını istedi

Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Ortaklar (Bêsosin) Köyü Ormancık (Bêgalte) Mezrası'na 1994 yılında askerlerin yaptığı baskında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 12 köylünün Derecik Taburu ile köyde öldürülen iki kişinin kazı çalışmasının başlatılması için Hakkâri Barosu ve İHD'nin görevlendirdiği avukatlarına vekâlet verilerek Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapıldı.

 

 

AVUKATLAR VEKALET ALDI

 

Kayıp oldukları ve cesetleri Derecik Taburunda olduğu ileri sürülen 12 kişinin yakınları aralarında Hakkari Baro Başkanı Necip Korkmaz, Hakkari Barosu Avukatlarından Muhyettin Güngör, Davut Uzunköprü, Vatan Erler, A.Aburrezzak Ertaş, A.Mehmet Ekici ile İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Avukatlarından Salih Akbulut'a vekalet verdi.

 

SAVCI İLE GÖRÜŞME YAPILDI

 

Vekaletleri alan avukatlar Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak 14 kişinin cenazelerinin çıkarılması için kazı çalışmasının başlatılmasını talep ettiler. Avukatlar içerde savcı ile görüşürken aileler de kayıp fotoğraflarıyla adliye önünde beklediler. Heyet savcılıktan çıktıktan sonra ailelerle kısa bir görüşme yapıldı.

 

"KAZI YAPILMASI İÇİN BAŞVURU YAPTIK"

 

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Hakkari Barosu Başkanı Avukat Necip Korkamaz, “Derecik Taburu'na gömüldüğüne ilişkin o dönem asker olan bir kişinin savcılığa verdiği ihbar mektubun basında yer almasından sonra, aileler adına, baro adına ve İHD adına Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'na kazı çalışmasının başlatılması için başvuruda bulunduk. Şemdinli Cumhuriyet Başsavcısı Van Cumhuriyet Başsavcılığından gelecek talimatı beklediklerini, talimat gelir gelmez kazı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Savcı, dün ailelerin isteği üzerine tabura gittiğini, olay yerinde inceleme yaptığını, söz konusu yerde yapılan çalışmanın sondaj çalışması olduğunu tespit ettiğini söyledi." dedi.

 

"NEYE MAL OLURSA OLSUN TAKİP EDECEĞİZ"

 

14 korucunun yakınları ise bu davayı sonuna kadar takip edeceklerini ve neye mal olursa olsun cenazeleri almaya çalışacaklarını belirttiler. Ayrıca aileler Yarbay Ali Çamurcu, Astsubay Fatih Akçay ile soyadı bilinmeyen Tuncay Üsteğmenden davacı olacaklarını ifade ettiler.