Sınırda bir ölüm daha

Sınırda bir ölüm daha

Başkale İlçesi sınırında mazot kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen Yakup Işık'ın İran askerleri tarafından öldürüldüğü belirtildi. Işık'ın cenazesi Başkale'ye ...

Edinilen bilgilere göre, dün akşam saatlerinde İran sınırında bulunan Başkale ilçesi Gelenler (Kıratü) Köyü nüfuslu 18 yaşındaki Yakup Işık mazot getirmek için gittiği sınırda İran Mirome Karakolu askerleri tarafından tarandı. Ağır yaralanan Işık, olay yerinde yaşamını yitirdi. Dün gece saat 23:00 sıralarında meydana gelen olayda İran sınırından geçen Yakup Işık, D.I ve M.I isimli köylüler İran sınır bölgesinde İran askerleri tarafından üzerlerine ateş açıldıkları belirtildi. Açılan ateşte Yakup Işık hayatını kaybederken Yakup ile beraber olan D.I ve M.I isimli köylüler ise kaçmayı başardılar.

Olay anında olanları anlatan köyüler D.I ve M.I gece geç saatlerde sınırdan Türkiye'ye geçiş yapacakları sırada İran Askerleri tarafından kendilerine her hangi bir uyarı yapılmadan ateş açıldığını ve bu ateş sırasında Yakup'un ağır yaralandığını bunun üzerine kendilerinin kaçmak zorunda kaldıklarını, İran askerlerinin daha sonra öldürdükleri Yakup'u ayaklarından bağlayarak yaklaşık olarak olay yerinden 2 kilo metre sürükleyip Türkiye bölgesine yakın bir yere atıp kaçtılar. Bunun üzerine biz hemen durumu Jandarma'ya bildirdik

Jandarma olay yerine gelerek gerekli incelemeleri yaptı. Jandarma tarafından yapılan olay yeri incelemelerinden sonra ceset otopsi yapılmak üzere Başkale Devlet Hastanesine getirildi.



Başkan Güler "Artık İnsanlar Ölmesin"

Cenazenin Başkale Devlet Hastanesine getirilmesinden sonra, Hastaneye gelen Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler Yakup Işık'ın ailesine taziye'de bulunarak şu açıklamalarda bulundu. “ Bugün bir vatandaşımızın İran askerleri tarafından sorgusu yapılmadan yargısızca infaz edilmesini şiddetle kınıyoruz. Suçu sadece evine bir ekmek bir aş götürmek olan insanlarımızın yıllardır sınırlarda her hangi bir sorgulama yapılmadan yargısızca infaz edilmesi asla kabullenecek bir durum değildir. Buradan yetkililerimizin bu olayı araştırması ve bu suçu işleyen şahısların gerekli cezayı almalarını talep ediyoruz. 2 yıl içerisinde 20 ye aşkın vatandaşımız gerek İran askerleri tarafından gerekse Türk askerleri tarafından vurulmuştur.1 seneye aşkın İran Hükümeti ve Türkiye hükümetinin işbirliği içerisinde bu katliamlar gerçekleştirmektedir. Hiçbir demokratik hukuk devletinde kaçakçılık yüzünden insanlar öldürülemez. Ebetteki kaçakçılığın bu ülkelerde belli bir cezası var, ama bu cezaları hukuk devletlerinde savcılar ve hakimler verirler. Umarız bundan sonra yaşları ne olursa olsun hiçbir Kürt gencinin sınırlarda vurulmamasını ve bu olayların yaşanmamasını talep ediyoruz ” dedi.

 Daha sonra savcılıkça yapılan işlemlerden sonra, Cenaze otopsi yapılmak üzere Van Adli Tıp kurumuna sevk edildi.