Ters Lale hakkında iki kitap

Ters Lale hakkında iki kitap

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Şevket Alp tarafından Ters Lale ile ilgili iki kitap yayımlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Şevket Alp tarafından "Doğal Çiçek Soğanları, Ters Lale Koruma Önlemleri ve Yetiştiriciliği" ile "Ters Lale Üreticileri İçin El Kitabı" adlı iki kitap yayımlandı.
Şevket Alp, yaptığı açıklamada, "Ters Lale"nin (Fritillaria imperialis L.) diğer soğanlı bitkiler gibi ulusal ve uluslararası koruma altında olan bir tür olduğunu söyledi. Bölgede "Ters Lale" bitkisiyle ilgili halk arasında gerçeği yansıtmayan yanlış ve abartılı çok bilgi olduğunu ifade eden Şevket Alp, özellikle bu bitkinin dünyada sadece Hakkari bölgesinde yetiştiği ve ticari değerinin yüksek olduğu yönündeki yanlış bilgilendirmeler nedeniyle bitkiye karşı ilgi ve sahiplenmenin arttığını, bitkinin kaçak söküm tehdidi altında olduğunu kaydetti. Alp, yerel halkı bilgilendirmekle görevli tarım ve orman teşkilatında görev yapan teknik personelin geofit konusunda yeterli donanıma sahip olmadığı için yanlış anlaşılmaların bir türlü önüne geçilemediğini belirtti.
Şefket Alp, üreticiye yönelik hazırlanan "Ters Lale Üreticileri İçin El Kitabı"nın üretici olmak isteyenlere bitkiyi tanıtan, üretim ve yetiştiriciliğiyle ilgili pratik bilgiler veren bir kitap olduğunu kaydetti. Alp, ikinci kitap olan "Doğal Çiçek Soğanları, Ters Lale Koruma Önlemleri ve Yetiştiriciliği" kitabının ise soğanlı bitkiler ve özelde "Ters Lale" bitkileriyle ilgili kamu kurumları ve yasa uygulayıcılara yönelik hazırlanmış eğitim materyali olduğunu kaydederek, "Kitapta bitkinin özellikleri, üretim teknikleri, soğanlı bitki piyasasının Türkiye ve dünyadaki durumu, üretim ve ihracata ilişkin altyapı gibi konularla ilgili detaylı bilgi verilmiştir. Doğal Çiçek Soğancıları Derneği'nin (DÇS) destek verdiği ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ve aynı üniversitenin Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan'ın bilimsel danışmanlık yaptığı yayınların yanında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yerel ilgililere dağıtılmak üzere 'Ters Lale' bitkisini tanıtıcı ve korunmasını özendirici posterler hazırladık" dedi.