Valilik'ten Mordağ açıklaması

Valilik'ten Mordağ açıklaması

Şemdinli ilçesi Gelişen köyü Mordağ mezrasının askeri birliklerce bombalandığı iddiası ile ilgili Hakkari Valiliği açıklama yaptı. Bakın açıklamada neler var:

Erkan Çapraz'ın Haberi:

Hakkari Valiliği'nden akşam saatlerinde yapılan açıklamada, basında yer alan bazı haberlerde yer alan Şemdinli ilçesi Gelişen köyü Mordağ mezrasının askeri birliklerce bombalandığı iddiası gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Mermiler sekmiş

Şemdinli ilçesi Irak sınır bölgesinde askeri birliklerce keşif görevini ifa eden helikopterlerin 03 Ocak 2009 günü saat 14:30 sıralarında açtığı keşif atışı esnasında, muhtemel mermilerin sekmesi ve etraftaki kayalara çarpmasıyla oluşan taş parçalarının Şemdinli ilçesi Gelişen köyü Mordağ mezrasında ikamet eden bir vatandaşımızın hafif şekilde yaralanmasına sebebiyet verdiği belirtilen açıklamada "Yine aynı bölgede bir kaç ikamette de hafif hasar meydana gelmiştir. Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı'nca gerekli tahkikat sürdürülmektedir" denildi.

Geylani: Kobralar Bombaladı

Öte yandan DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında söz konusu köyün Türk Kobra Savaş helikopterleri tarafından bombalandığını söylemişti.

Geylani basın toplantısında konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu: "Bölge savaşının barış elçiliğine soyunurken, aynı zaman dilimi içinde, yani 3 Ocak 2009 tarihinde, Türk Kobra Savaş Helikopterleri, Şemdinli'nin Dêrik köyünü bombaladılar. Köyün asimile adı Mordağ'dır. Ne hazindir ki, 25 yıldır bombalanan bu dağlarda, morluk eseri de kalmamıştır. Olayı yaşayan görgü tanığı köylülerden, aldığımız kesin bilgilere göre; 3 Ocak 2009 tarihinde 2 adet Kobra helikopteri, saat 15.00 civarında alçak uçuşla ve hedef gözeterek, uzun süreli ve 700-800 atışla köyü bombalamışlar. Tarama sonucu, 16 yaşındaki Şehriban Duyan adındaki kız, şarapnel parçalarıyla yaralanmıştır. Ayrıca 20 civarında ev isabet etmiş. 7-8 ev de ağır hasara uğramış. 3-4 ev de oturulamaz durumdadır. Köyde yaşanan mahşer-i panikte halen; çocuklar, yaşlılar ve kadınlar kolay geçmez bir korku içindeler. Yollar kapalı olduğu için, aynı gün Şehriban'ı doktora götürme imkanı bulunamamıştır. Ertesi gün yani 4 Oca 2009 tarihinde İlçe Kaymakamı ve Alay Komutanı yolu açtırarak, kendileri köye gitmişler.

'Yanlışlıkla sizi bombaladık'

 Köylülere: Olayın yanlışlıkla gerçekleştiğini, aslında helikopterlerin Goste köyünü bombalamak istediklerini, ama bir hata sonucu köyünüzü vurmuşlar, “özür dileriz” demişler. Goste Köyü de, bombalanan Dêrîk'in komşu köyü olup çok önceleri yakılıp yıkılmış, şimdi ise harabedir. Giden bu heyet, köydeki çocuklara da, şeker ve sakız dağıtmak istemişler, köylüler sert ve doğal tepkilerini poşetleri yere dökerek göstermişlerdir. Hatta kendilerine demişler ki, “Peki hiç yanlışlıkla Karadeniz'de ya da Batı'daki herhangi bir köyü bombaladınız mı? Yanlışlıkla hep bizi mi öldüreceksiniz?” Tüm bu tepkilerden sonra yaralı Şehriban Duyan'ı başka bir askeri helikopterle Hakkari'ye kaldırmışlar ve şu an Hakkari Askeri Hastanesi'nde yatmaktadır. Bakınız mülki ve askeri erkan, vatandaştan özür dilemiş. “Komşu köyünüzü bombalayacaktık, yanlışlıkla sizi bombaladık. Pardon kusura bakmayın” anlayışı karşısında, özrü kabahatinden büyük tam da buna derler."

Mordağlı çocuklar kurşun değil okul istemişlerdi!

Mordağ Köyü'nü, okulu olmadığı için 1 Kasım 2008 tarihinde haber yapmış, köyün sıkıntılarını dile getirmiştik. Senar Yıldız ve Erkan Çapraz imzalı haberde köyün görüntülerini de yayınlamıştık. İşte o köyden arşiv görüntüler:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.