Zozani: Hiç bir partiye hazineden para verilmesin

Zozani: Hiç bir partiye hazineden para verilmesin

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani Maliye Bakanlığı 2015 Bütçe görüşmelerinde konutu.

YÜKSEKOVA HABER

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani Maliye Bakanlığı 2015  Bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklmada, "Tartışmalarımızda, kurumlardan gelen performans raporları yeterince incelenmedi ve istişare konusu edilemedi. Bu performans raporlarının doğruyu yansıttığını ve objektif yapıldığını düşünmüyorum." dedi.

Konuşmasında kurumların özerk olması gerektiğini vurgulayan Zozani, "Kamu Gözetim Kurumu bu anlamda tarafsız bir tutum alamaz.. Bütçeyi kullanan ve yöneten mekanizmaya bağlı bir kurumun hakkaniyet ölçüsünde bir gözetim yaptığını söylemek doğru olmaz! ( kamu gözetim kurumu) 
Yönetim mekanizması hükümete bağlı çalıştıktan sonra, bu kurumların hükümetin performansını nasıl denetlemesi mümkün, hükümetin zaten bu kurumlar üzerinde etkisi var, hükümet bu kurumları  gözetirken, bu kurumların hükümetin harcamalarını gözetlemedi mümkün mü?" şeklinde konuştu.
 
HDP'nin bütçeden pay almadığını aktaran Zozani, "Buradaki bütün partiler, hepiniz grup olarak her yıl bütçeden pay alıyorsunuz, biz ise pay almadan bütçeye katkı sunuyoruz. Bizim HDP olarak ödediğimiz parayı, verdiğimiz katkıyı sizler kendi aranızda bölüşüyorsunuz. Bizim katkımızı bir gelir kalemi olarak bütçeye eklemeniz gerek. Biz siyasetin finansmanın kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyoruz, böyle bir yasal düzenleme yapılsın diyoruz. Hiçbir partiye Maliye'den hazineden para verilmesin, ingilteredeki örneği getirelim..  Bir husus daha var. Siz performansınızın iyi olduğunu söylüyorsunuz ama iyi değil. Enflasyon artmış, rakamları karşılaştırdığızda sizin iyi bir performans sergilediğinizi söylemek mümkün değil.  Orta vadeli programda hedef koymuşsunuz. Bu hedefleri gerçekleştirirseniz helal olsun ama hiç öyle görünmüyor.. Performans ile ilgili olarak; markette ortalama bir vatandaşın haftalık alışverişini yaptığımda; 1 kg kemikli et, kemiksiz et, 5 kg pirinç, temizlik malzemeleri, sebze, makarna vs. Gibi temel ihtiyaçları aldığınızda yaklaşık 225 lira para ödedim. Ortalama bir vatandaşın böyle bir alışverişi yapması mümkün mü? Haftalık bir alışverişin maliyeti, bu kadar büyük. Eğer ortalama bir vatandaş böyle bir alışverişi yapabiliyorsa, biz size performansınız iyidir deriz, ama yapamıyor, bu da performansınızın kötü olduğunu açıkça gösteriyor... " dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum