Zika vürüsü 'Guillain-Barré Sendromu'na neden olabilir'

Zika vürüsü 'Guillain-Barré Sendromu'na neden olabilir'

Araştırmacılar, Zika virüsünün ciddi bir sinir hastalığı olan Guillain-Barré sendromuna neden olabileceğini ortaya koydu.

The Lancet dergisinde yayımlanan araştırma için bir önceki salgında Zika virüsüne yakalanan 42 hastadan kan örnekleri alındı.

Bilim insanları, virüsün bulaşmasından yaklaşık altı gün sonra sinir hastalıklarının oluştuğunu gözlemledi.

Sivrisinek ısırığıyla bulaşan virüsün görüldüğü yerlerde başları normalden daha küçük şekilde doğan bebeklerin sayısında artış oldu.

Ayrıca, ABD'de Zika virüsünün cinsel yolla bulaştığı ilk vaka Şubat ayı başında görüldü.

Bilim insanlarının araştırmaları, Zika virüsünün mikrosefaliyle bağlantılı olduğuna işaret ediyor.

Zika virüsü soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüleri gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Guillain-Barré sendromu, kaslarda güçsüzlüğe ve daha ciddi durumlarda acil bakım gerektirecek nefes alma sorunlarına neden oluyor.

Araştırmanın baş yazarlarından Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nde görevli Profesör Arnaud Fontanet "Guillain-Barré sendromu gördüğümüz hastaların durumu genellikle daha hızlı kötüleşiyor" dedi.

'Düşük risk'

Fontanet, hastaların 'akut evre'yi aştıktan sonra ise iyileşme belirtileri gösterdiğini söyledi.

Kan örneği alınan 42 hastanın hiçbiri ölmedi ama hastalığa yakalandıklarından birkaç ay sonra yürümek için yardım almak zorunda kaldıkları görüldü.

Uzmanlar, Zika virüsünün görüldüğü ülkelerde daha farklı sinir hastalıkları vakaları için hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.

BBC'ye konuşan Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Hugh Willison, "Bireysel seviyede, insanları Zika virüsüne yakalanmaları durumunda doğrudan Guillain-Barré sendromuna da yakalanacakları düşüncesiyle korkutmamalıyız, çünkü risk aslında düşük" dedi.

Willison, "Ama eğer bir milyon kişi Zika'ya yakalanırsa, beklenmedik Guillain-Barré vakaları da yüzlerce olabilir" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da bu sendroma yakalananların sayısında artış oldu.

Wellcome Vakfı Müdürü Doktor Jeremy Farrar, "Bu araştırma, Zika ile Guillain-Barréarasındaki nedensel ilişkiye dair en ikna edici kanıt" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.