Zika virüsü 2,2 milyar kişiyi tehdit ediyor

Zika virüsü 2,2 milyar kişiyi tehdit ediyor

2 milyardan fazla kişinin Zika virüsünün yayılabileceği bölgelerde yaşadığı belirtildi.

Bilim dergisi eLife tarafından yayınlanan makalede, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerin kafa deformasyonuyla doğmasına yol açabilen virüsün etkili olduğu ve yayıldığı alanlar haritalarla gösteriliyor.

Aedes sivrisneklerinin taşıdığı virüs Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine yol açmış durumda.

Geçen haftaysa, ABD'nin bulaşıcı hastalıkları kontrol altına alma ve önleme dairesi, Zika virüsünün cinsel ilişki yoluyla da bulaşabileceğini açıklamıştı.

Bu nedenle Zika virüsünün tehdit yarattığı alanları belirlemenin sanılandan daha güç olduğu belirtiliyor.

eLife'ta yayınlanan makaleyi kaleme alan araştırmacılardan Oxford Üniversitesi öğretim görevlisi Dr Oliver Brady BBC'ye yaptığı açıklamalarda "Eldeki yeni verileri kullanarak hazırladığımız haritalar virüsün ne kadarlık bir bölgede tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Eski haritalar sadece taşıyıcı sivrisineklerin yaşam alanlarıyla sınırlıydı" diyor.

Virüsün hangi bölgelerde tehdit oluşturabileceğinin belirlenmesi sayesinde araştırmacıların salgının nerelere yayılabileceğini de öngörmesi bekleniyor.

Varılan sonuçlara göre toplamda 2,2 milyar kişi şu anda Zika virüsüne yakalanma riski altında. Güney Amerika ülkeleri virüsün en etkin olduğu yerler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.