Yüzlerce kişi Sevag için yürüdü

Yüzlerce kişi Sevag için yürüdü

Nor Zartonk ve Barış İçin Vicdani Ret Platformu'nun da aralarında bulunduğu kuruluşlar, geçtiğimiz yıl Ermeni Katliamı'nın yıldönümünde askerlik yaptığı kışlada arkadaşının silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ermeni genç Sevag Şahin Balıkçı için bi

İSTANBUL  - Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Nor Zartonk, Barış İçin Vicdani Ret Platformu, İstanbul LGBT, Lambda İstanbul, TÖB-G, Sosyalist Umut ve Öğrenci Muhalefeti üyeleri, geçtiğimiz sene Ermeni Katliamı'nın yıldönümü olan 24 Nisan'da beraber askerlik yaptığı Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Sevag Şahin Balıkçı için "Militarizm Öldürür" pankartı açarak, yürüyüş düzenledi.

Aralarında Sevag Şahin Balıkçı'nın annesi Ani Balıkçı, babası Garabet Balıkçı ve ablası Lerna Balıkçı'nın da bulunduğu yüzlerce kişi, "Hepimiz Sevag'ız hepimiz Ermeniyiz", "Katil devlet hesap verecek", "Askere gitme kardeşkanı dökme", "Reddet, diren, 'hayır' de askere gitme" sloganlarıyla İstiklal Caddesi boyunca yürüdü. Yürüyüşte, Sevag Şahin Balıkçı'nın "kazara" öldüğü iddialarına tepki gösterilirdi.

'Ermeni öldürmek ülkede meşruluğunu koruyor'

Taksim Tramvay Durağı'na kadar yürüyen yurttaşlar, adına açıklama yapan Aleksis Kalk, "Suçunun ne olduğu dahi bilinmeyen basın emekçileri, öğrenciler, Kürt siyasetçiler, devrimciler ve akademisyenler; sırf düşündükleri, sorguladıkları ve eleştirildikleri için tutsak edilirken, Sevag Şahin Balıkçı alenen öldürüldü ve katili daha ilk duruşmada serbest bırakıldı" diyerek, Hrant Dink cinayetinde de benzer durumun yaşandığına işaret etti. Kalk, "Tanıklardan Halil Ekşi ifadesini değiştirerek, sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun silahını dolduruşa alıp Sevag'a ateş ettiğini ve Ağaoğlu'nun akrabalarının kendisini Kıvanç lehine ifade vermesini istediğini belirtti" diye konuştu. "24 Nisan'a yaklaştığımız şu günlerde yine gördük ki, 1915'teki gibi Ermeni öldürmek ülkede meşruluğunu koruyor" diyen Kalk, katillerinse cezalandırılmadığını vurguladı. Kalk, "'Herkes bebek doğar' demek bile suç sayılırken, halkı askerlikten soğutma iddiasıyla birçok kişi yargılanıyor" dedi. Sadece 2012 yılında 23 kışla cinayetinin işlendiğine işaret ederek, bu cinayetlerin "şaka", "intihar" gibi bahanelerde örtbas edilmeye çalışıldığını ifade eden Kalk, herkesi militarizmle mücadeleye ve somut bir adım olarak da kimseyi askere gitmemeye, kardeşkanı dökmemeye çağırdı. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.