Yüksekovalılardan 'Yüksekova il merkezi oluyor' yorumu

Yüksekovalılardan 'Yüksekova il merkezi oluyor' yorumu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Hakkari ve Şırnak'ın şehir merkezlerinin, Yüksekova ile Cizre’ye kaydırılacağı açıklamasını Yüksekovalı vatandaşlar yorumladı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, önceki gün Londra yolunda Yüksekova ve Cizre’nin il merkezi olması için çalışma başlattıkları açıklamasını Yüksekovalı vatandaşlar değerlendirdi. 

haberingoruntuleri.gif

Yüksekova'nın il olma potansiyelinin olduğunu dile getiren Hakkâri Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, devletin imkanlarının ve olanaklarının bu yönlü olabileceğini belirterek, yapılan açıklamanın zamanının manidar ve talihsiz olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE'DE ESAS SORUNA DÖNÜLMELİ'

Türkiye’nin asıl meselesine dönmesinin gerektiğini ifade eden Sarı, “Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen Kürt meselesi var. Türkiye'nin ekonomik meseleleri. Bunları çözemeden halkın gerçeklerini saptırmanın bir mantığı olamaz. Sözü edilen ilçelerin il olması için alt yapısı oluşabilmeli. Yoksa Hakkari’nin Yüksekova’ya, Şırnak’ın Cizre’ye taşınmasını kime sorarsanız sorun çok mantık dahilinde bir şey olamayacaktır. Türkiye’nin gündeminin farklı boyutlara dönüşmemesi ve dönüştürülmemesi, gerçekler üzerinden yol alınmasına fırsat vermek lazım” şeklinde konuştu.

'YÜKSEKOVA İL OLMAYA ELVERİŞLİ'

İlçede esnaf olan Abdullah Birtek, bir esnaf olarak çok sevindiğini söyledi.

Başbakan’ın açıklamasına göre Yüksekova ve Cizre’nin il olacağını dile getiren Birtek, “Çok sevindik. Yüksekova il olmaya çok elverişli bir yer. İl olursa işler de daha iyi olur” dedi.

İlçedeki otel işletmecisi Hamdi Yağan da Yüksekova’nın il olmasının iyi bir gelişme olduğunu söyleyerek herkese hayırlı olmasını diledi.

Yurttaşlardan Salih Özcaner ise, Yüksekova’dan güzel bir il olacağını kaydetti. 

Yüksekova’nın daha da gelişeceğini ifade eden Özcaner, bu durumun sevindirici olduğunu belirtti.

İlçe sakinlerinden Hasan Öner de, bu gelişmenin iyi olduğunu söyleyerek, önce huzurun getirilmesinin gerektiğini kaydetti.

Öner şunları söyledi:

“Bu çatışmalı ortam bitsin, barış masasına dönülsün. Şuan için en mühim olan şey budur. Memlekete huzur getirsinler. Yüksekova’nın il olmasını tabi ki istiyoruz sevindiricidir ama huzur olmadıktan sonra Yüksekova’nın il olup olmamasının hiçbir önemi yoktur” diye konuştu.

'ÇATIŞMALI SÜRECİN BİTİRİLMESİ ÖNEMLİDİR'

Yüksekova’nın il olmasının ekonomik anlamda ilçeye canlılık kazanacağını ifade eden esnaflardan Bülent Gürdal da şöyle konuştu:

“Normalde olması gereken buydu. Şuan bölgede devam eden kaosun ve çatışmalı ortamın bir devamı olarak düşünüldüğü için çok fazla etki edebileceğini sanmıyorum. Yüksekova’nın il olmasıyla beraber tekrar bir müzakere süreci başlatılırsa daha değerli olur. Bu çatışmalı ortamın bitilmesi her şeyden önemlidir.”

'YILLARDIK BUNU BEKLİYORDUK'

Esnaf Avni Dündar da, "Yüksekova’nın il olmasını tabi ki isteriz seviniriz. Fakat il olması millete zarar getirecekse böyle bir şey istemiyoruz" dedi.

Herkese hayırlı olsun diyen Yüksekovalı esnaf Harun Bulut, "Artık bazı işler için Hakkari merkeze gitmeyeceğiz. Kendi işlerimizi buradan halledebileceğiz. Yıllardır bunu bekliyorduk. Zaten coğrafyamız da il olmaya son derece müsait. Yüksekova Havalimanı ve Esendere sınır kapısında hiçbir sıkıntı yok. Oraların da açılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.