'Yüksekova'daki yasak kaldırılsın'

'Yüksekova'daki yasak kaldırılsın'

Yüksekova'da sokağa çıkma yasağını 47'nnci günün geride bırakırken, Şemdinli'de düzenlenen basın açıklaması ile yasağın kaldırılması çağrısında bulunuldu.

YÜKSEKOVA HABER

ŞEMDİNLİ - HDP ve DBP Şemdinli Örgütleri, basın açıklaması düzenleyerek Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 47'nci gününe giren sokağa çıkma yasağına tepki gösterdi. Açıklamaya HDP, DBP, KJA, Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.  Açıklamada konuşan HDP Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sert, demokratik taleplerini dile getirenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından baskı altında tutulduğunu söyledi.  Sert, muhalif kesimlerin hedef haline getirildiğini belirterek, “Ankara da oynanan Ankaragücü Amed spor takımları arasında oynanan maçta Amed sporlu yöneticilere yapılan linç bunun en acık göstergesidir. Linç kültürünün ve tahammülsüzlüğün ulaştığı bu korkutucu boyut kullanılan şiddet dilinin ürünüdür. Bu dili ve Başta Amed sporlu yöneticilere uygulana linç olmak üzere Halklar asında düşmanlık yaratan tüm ırkçı çevreleri nefretle kınıyoruz” dedi.

‘Kürt illeri haritadan silinircesine yakılıyor’

7 Haziran seçimlerinin ardından barışa dönük umutların, iktidar uğruna girilen kaos ortamında yok olduğunu ifade eden Sert, “Ülkemizde 7 haziran Seçimleri öncesine kadar yürütülen çözüm sürecinden dolayı tüm halkımızda barışa dönük büyük umutlar varken bugün tam tersine bir süreç işlemeye başlamıştır. İktidar uğruna girilen bu karanlık süreçte barış söyleminin yerini savaş Demokrasi söyleminin yerini tekçi dil, kardeşlik söyleminin yerini biz ve onlar söylemi almıştır. Çözüm sürecinin bitirilmesinin ardından başlayan çatışmalı süreç, sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla beraber adeta bir savaşı andırmaktadır. Birçok Kürt ili ve ilçesi neredeyse haritadan silinircesine yıkıma tabi tutulmuş bu süreç boyunca sayıları yüzlerle ifade edilen can kayıpları yaşanmıştır.Sur gibi yedi bin yıl boyunca tüm felaketlere rağmen ayakta kalmayı başaran  tarihi bir mekan  bu süreçte yerle bir olmuştur.Yine hemen yakınımızda yaklaşık iki aydır sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yüksekova ilçemizde operasyonlar bitmiş olmasına rağmen ilçenin üzerinden hala dumanlar yükselmekte yıkımlar devam etmektedir..Yüksekova da süren operasyonlardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan  yüzlerce ailenin sığındığı Şemdinli ilçemizde bu uygulamadan birinci derecede mağdur olmaktadır. İlçeden çıkışlar ancak kaymakamlık izni ile gerçekleşmekte .Halkın seyahat özgürlüğü ciddi şekilde ihlal edilmektedir “ şeklinde konuştu.

i-1-20160428171725.jpg

HDP ve DBP'li siyasetçilerin gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösteren Sert, “Bu girilen kaos ortamında süreçle beraber siyasi soykırım operasyonlarının bir benzeri  başlatılmış,başta belediye başkanları ve halkın iradesi ile seçilmiş olan siyasetçiler olmak üzere tüm demokrasi  çevrelerine dönük yeni bir gözaltı ve tutuklama furyası başlatılmıştır.Benzer şekilde  DEP süreci yeniden canlandırılarak HDP milletvekillerinin meclisten atılması için  meclisteki tüm partilerin birlikte hareket ettiği  anlaşılması güç  bir ittifak kurulmuştur. Oysa bu gün tüm süreçlerden daha fazla Demokrasi güçlerinin ittifakına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu karanlık süreçten en az zararla kurtulmanın yolu demokrasi ittifakının kurulmasından geçmektedir” dedi.

Çözüm sürecine yeniden dönülmesi için müzakere koşullarının oluşturulması için çağırıda bulunan Sert,”Öncelikle tüm taraflar çözüm sürecine tekrar geri dönülmesi için çağırımızı yeniliyoruz. Bu çatışmalı süreçten çıkmanın birinci ve temel adımı çözüm sürecine geri dönülmesidir. Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması için irade oluşmalı Operasyonlara son verilmelidir. Gözaltı ve tutuklama operasyonları durdurulmalıdır. Operasyonların sonlandığı yerlerde halkın zararlarının tanzim edilmesi konusunda  halkın devre dışı bırakıldığı uygulamalardan vaz geçilmelidir. HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yerine Milletvekillerinin  görevlerini yapmalarının önü açılmalıdır. Operasyonların bittiği ilan edilen Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağının biran önce kaldırılması ve halkın evlerine geri dönmesi sağlanmalıdır” şekline çağrıda bulundu.

Basın açıklamasının ardından kitle dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.