Yüksekova'daki yasak Başkale esnafını da vurdu

Yüksekova'daki yasak Başkale esnafını da vurdu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı çevre il ve ilçeleri de olumsuz etkilerken, Başkale esnafı iflasın eşiğine geldi.

VAN - Sokağa çıkma yasağının 37’nci gününe Yüksekova'ya 81 kilometre uzaklıkta bulunan ve en önemli gelir kaynağı sınır ticareti olan Başkale'de (Elbak) esnaf kepenk kapatma noktasına geldi. Dcile Haber Ajansı'nın haberine göre, duruma isyan eden ilçe esnafı, AKP hükümetine “Ya bu savaşı durdurun ya da halktan uzak durun” tepkisinde bulundu. Birbirine komşu iki ilçe arasındaki ticaretin abluka nedeniyle durduğunu söyleyen ilçe esnaflarından İkram Koç, “Gever Elbak’ın beliydi, yaşanan savaş Elbak’ı bitirdi” dedi. 

Gever ve köylerinden alışveriş için ilçeye gelen halkın abluka nedeniyle kentten çıkmadığını belirten Koç, hükümete, “Bu savaşı artık durdurun ”çağrısında bulundu.

‘Abluka yüzünden gelen giden yok’

Gever’deki yasağın en çok esnafı etkilediğini söyleyen Mustafa Çubukcu adlı esnaf ise “Gever’in köylerinden gelen yolcu gelirdi iş yerinin önünde durup alışverişlerini yaparlardı. Ama abluka yüzünden gelen giden yok” diye konuştu. Elbak esnafının Gever’deki toptancılardan alışveriş yaptığını belirten Çubukçu, kuşatma nedeniyle toptancılardan mal alamadıklarını söyleyerek, “Gever’de süt fabrikası vardı kuşatma başlayınca artık bize süt ürünlerinin hiçbiri gelmedi” şeklinde konuştu.

Herşeye rağmen Yüksekova halkı için ellerinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekleyen Çubukçu, “Bu acı hepimizin acısı, Gever halkı için elimizden geleni yapacağız. Bu savaş bir an önce bitsin, evlerinden, iş yerlerinden zorla göç ettirilen halk evine geri dönsün” ifadelerini kullandı. 

‘Sadece esnaf olarak değil insan olarak etkilendik’

Yüksekova'nın Başkale ekonomisini beslediğini söyleyen Adem Teknas, “Malzememizin yüzde 90’ını Gever’den karşılardık ama kuşatma yüzünden ticaret durmuş durumda” diye konuştu. Teknas, kuşatma nedeniyle hem Gever hem de Başkale halkının mağdur edildiğini, işlerin ablukadan sonra yarı yarıya düştüğünü söyledi. 37 gündür abluka altında olan Gever’le iletişimin kesildiğini belirten Teknas, “Bu savaştan sadece esnaf olarak değil insan olarak etkilendik. Onlar orada savaşın içindeyken bizim burada rahat olmamız bize ağır geliyor” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Halkın yüzde 50’si geçim kaynağı sınır ticareti

Bölgenin geçim kaynağının sınır ticareti olduğunu söyleyen ilçe esnaflarından Abbas Güner ise sınır ticaretinin halkın yüzde 50’sinin geçim kaynağı olduğunu vurguladı. Güner, çay, sigara, kuruyemiş, meyve, sebze ve pirinç gibi gıda malzemelerinin ticaretini yapan yurttaşların mağdur edildiğini belirterek, “Kuşatma öncesi geç saatlere kadar müşteri gelirdi ancak şimdi saat 16.00’da tezgahı kapatıyorum. Gever’deki savaş bizi hem ekonomik hem de psikolojik olarak etkiledi” şeklinde konuştu.

Yüksekova ve Başkale halkının ortak bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Güner, "Hepimiz biriz. Gever’de kaybeden her can ailemizden hayatını kaybetmiş biri gibidir” diyerek devlete, “Ya bu savaşı durdurun ya da bu halktan uzak durun” sözleriyle tepki gösterdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.