Yüksekova'da Yaşar ve Yılmaz'ın failleri soruldu

Yüksekova'da Yaşar ve Yılmaz'ın failleri soruldu

Yüksekova'da kayıp yakınları faili meçhul cinayetlerde öldürülen Zeki Yılmaz ile Mehmet Yaşar'ın faillerini sordu.

SEMRA AKTAN / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde İHD ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle gerçekleştirdikleri oturma eyleminin 48'inci haftasında 1994 yılında kaybedilen Mehmet Yaşar'ın akıbeti ile işkence edildikten sonra 60 mermi ile katledilen Mehmet Zeki Yılmaz'ın failleri soruldu.

i-1-296.jpg

İHD Hakkari şubesi öncülüğünde yapılan eyleme kayıp yakınları,HDP-DBP yetkilileri,sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Faili meçhul cinayetlerde kaybedilenler ve dün yaşamını yitiren Cumartesi Annesi Kiraz Şahin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından kitleye hitaben İHD Hakkari Şubesi üyesi Muhyettin Önal konuştu. Hasta tutsakların gün geçtikçe durumlarının ağırlaştığına değinen Önal, hasta tutsakların bir an önce tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Önal, İç güvenlik Paketi’nde yer alan şal û şepik yasağına karşı bundan sonra bu kıyafetleri giyeceklerini belirterek “Şal Şepık Kürtlerin milli kıyafetidir,kimse yasaklayamaz” dedi. Muhyettin Önal’dan sonra Mehmet Zeki Yılmaz’ın kardeşi Reşit Yılmaz abisinin hikayesini anlattı.

i-3-076.jpg

Yılmaz, "1994 yılında Zeki gözaltına alındıktan sonra çeşitli işkencelerden sonra serbest bırakıldı. Aradan 2 gün geçtikten sonra beyaz Toros marka araçla dükkanından alınan abim, tüm aramalarımıza rağmen bulunamadı. 20 gün sonra Dilektaşı köyü (Manis) yakınında dişleri sökülmüş, gözleri oyulmuş ve vahşice işkence edilmiş ve bedenine 60 kurşun sıkılarak öldürülmüş halde bulundu" dedi.

Bütün adalet arayışlarına rağmen sonuç alamadıklarını belirten Yılmaz, zaman aşımına rağmen tekrar dava açtıklarını ve müdalelerini sürdüreceklerini kaydetti.

'Cenaze töreninden 2 gün sonra Mehmet Yaşar kaybedildi'

Zeki Yılmaz'ın cenaze töreninden 2 gün sonra panzerler eşliğinde asker ve polislerce bir akrabasının evinden alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Yaşar'ın akıbetiyle ilgili ise oğlu Renas Yaşar konuştu. Yaşar, "Babam kaybedildiğinde 32 yaşında ve o tarihte biz 5 kardeş, en büyüğümüz 10 yaşındaydı. Yüksekova'da babamın samimi arkadaşı Zeki Yılmaz gözaltında katledildikten sonra cesedi Dilektaşı (Manis) köyünde dere kenarında bulundu. Babam arkadaşının cenazesine katıldı. Ancak cenazeye katılanlardan bazı tanıdıklar babama 'Sen ayrıl, seni de alacaklar' dedikten sonra babam cenazeden ayrıldı. Oradan ayrılır ayrılmaz izlendiğini fark edince bir tanıdığın evine girdi. Kaldığı evin tespit edildiğini anlayınca da hava karardıktan sonra akrabamız Yusuf Bartın'ın evine gitti. Saat 20.00 sıralarında askerler tarafından mahalle ablukaya alındıktan sonra kendini polis olarak tanıtan sivil 4 kişi evde kimlik kontrolü yaptıktan sonra babama 'Seni emniyete kadar götüreceğiz. İfadene başvuracağı' dedikten sonra babamı alıp götürmüşler. Tüm girişimlere rağmen gözaltını inkâr ettiler. Sık sık evimize polisler gelirdi, babamı soruyorlardı.

'Dağdakiler götürmüş olabilir'

'Dağdakiler götürmüş olabilir mi' diyorlardı. Annem, 'Dağdakilerin panzerleri yok, onlar eve gelip kendilerini polis olarak tanıtmazlar. Onu asker ve polisler götürdü' dedikten sonra bizi rahat bıraktılar. İtirafçı Kahraman Bilgiç ifadelerinde 'Mehmet Yaşar Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul talimatıyla alınıp tabura getirildi. Çok ağır işkence yapıldı, işkence sonucu dirsek kemikleri görünüyordu. Daha sonra helikoptere bindirip götürdüler ve geri getirilmediğine tanık oldum, büyük ihtimalle helikopterden atılmıştır' dedi. Babamla ilgili beyanlarda bulunmuş. Babamın bulunması için tüm resmi birimlere başvurduk, ayrıca Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunduk bir sonuç alamadık" dedi.


Açıklama 5 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.

i-4-017.jpgi-2-158.jpg

i-4-018.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.