Yüksekova'da uçurumdan düşen 230 koyun telef oldu

Yüksekova'da uçurumdan düşen 230 koyun telef oldu

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde yoğun kar yağışı ve sis nedeniyle kaybolan sürüdeki 330 koyundan 230’u, içlerinden birinin uçurumdan atlaması üzerine peşinden atlayarak telef olurken 100 tanesi de kayboldu.

YÜKSEKOVA  - Yüksekova İlçesine bağlı Güçlü (Payêla) Köyünün Duraklı (Nêbar) mezrasındaki vatandaşlar yaz başında koyunlarını köy merkezine 7 kilometre mesafedeki Solinan Yaylasına çıkardı.

Dört çoban, kar yağışı ve sisli havada koyunlarını otlatırken, hayvanların 330'u sürüden ayrıldı. Gece yarısı kalan koyunlarla köye ulaşmayı başarabilen dört çoban durumu köylülere bildirdi.

Üç gündür dağ taş demeden karlı dağlarda hayvanlarını arayan köylüler, koyunlarını bir dağın yamacında buldu. 

İlk başta hayvanlarını bulduklarına sevinen köylüler ardından koyunlarından 230 tanesinin uçurumdan düşerek telef olduklarını anladı.

1-736.jpg

Telef olan koyunlardan bir kısmının sahibi Behram Çiçek yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışı ve sis nedeniyle süreden ayrılıp kaybolan koyunlarını günlerdir aradıklarını söyledi.

Dağın yamacında buldukları koyunlarının 230’nun telef olduğunu belirten Çiçek,  koyunların, içlerinden birinin yokuş aşağı atlaması üzerine peşinden atlayarak telef olduğunu savundu.

Çiçek yaşananları şöyle anlattı, “Üç gün önce şiddetli kar yağışı ve fırtına başladı. Çoban ve koyunlarımız yaylada mahsur kaldı. Sürüden ayrılan 330 koyunumuzu bulamadık. İlk gün fırtına ve kar yağışı nedeniyle arama çalışmalarımıza ara vermek zorunda kaldık. Havaların düzelmesiyle beraber iki gündür karlı dağlarda hayvanlarımızı arıyoruz. Bugün kaybolan koyunlarımızdan 230’nun telef olmuş halde bulduk. Koyunlarımız uçurumdan düşmüş. Kayıp 100 koyunumuz için de arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zararımız çok büyük. Devletin yardımlarını bekliyoruz” dedi.

İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü ekipleri de köye gelerek incelemelerde bulundu.

2-453.jpg

3-306.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum