Yüksekova'da sınır kapısı açıklaması

Yüksekova'da sınır kapısı açıklaması

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde ithalat ve ihracat yapan firma sahipleri, YÜTSO Başkanı Salih Özdemir ile bir araya gelerek sınır kapısının araç geçişlerine açılması isteğini yinelediler.

ÖMER OĞUZ - İMAD TAŞ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO) Başkanlığı toplantı salonunda sınır kapısıyla ilgili yapılan toplantıya YÜTSO Başkanı Salih Özdemir ile ithalat ve ihracatçılar katıldı.

Toplantıda ithalat ve ihracatçılar sıkıntı ve taleplerini dile getirerek, sınır kapısının araç geçişlerine de açılmasını istediler.

Toplantıda konuşan YÜTSO Başkanı Salih Özdemir sınır kapısının tekrar açılması için birçok girişimde bulunduklarını belirterek, sınır kapısının bölge ekonomisinin can damarı olduğunu söyledi.

‘SIKINTI İRAN’DAN KAYNAKLI’

Sınırın araç geçişlerine kapalı olmasının memleket için genel bir sıkıntı olduğunu aktaran Özdemir, “Sınır kapımız güvenlik gerekçesiyle iki ay kadar kapalı kaldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Esendere sınırı için modern bir gümrük kompleksi yapıldı. Sınırda yapılan çalışmaların bitme aşamasına geldiğini söylediler. 25.10.2015 tarihinde sınır kapımız tekrar açıldı fakat sadece yaya geçişlerine açıldı. Tabi ki bu da güzel bir gelişmedir. Buradaki sıkıntı sınır kapısının ithalat ve ihracata kapalı olmasıdır. Yedinci Meslek Komitesindeki esnaf ve tüccar arkadaşlarımız gerek Irak Kürdistan Bölgesine gerekse de İran İslam Cumhuriyetiyle yapılan antlaşmalar gereği halen de dolar bazında ciddi cezalar ödemektedir. Defalarca da ilgili bakanlığa, Sayın Valimize Kaymakamımıza müracaatta bulunduk. Sıkıntının Türkiye tarafından değil de İran tarafından kaynaklı olduğunu tespit ettik” dedi.

a1-051.jpg

'GİRİŞİMLERİN CİDDİ YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ'

En son Doğu ve Güneydoğu Oda ve Borsa başkanlarıyla TOBB merkezinde Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında 3 bakanla görüştüklerini dile getiren Özdemir, “Bu görüşmelerde bölgedeki sıkıntıları görüştük. Burada da çözüm sürecinin tekrar buzdolabından çıkarılıp müzakere masasına geri dönülmesini talep ettik. Ardından ekonomik sıkıntıları gündeme getirdik. Esendere sınır kapısı bizim için çok önemlidir. Sınır kapısı sadece Hakkâri’de hayatını idame eden 254 bin vatandaşımızın değil bölgenin geçim kaymağı olan bir sınır kapımızdır. Biz bu girişimlerin daha ciddi yürütülmesini ve sınır kapısının biran önce ithalat ve ihracata da açılması yönünde talebimiz var. Konuyla ilgili Sayın Bakanımızdan pozitif bir ilgi ve yaklaşımı gördük. İnanıyorum ki sınır kapısı kısa zamanda ithalat ve ihracata da açılacaktır” diye konuştu.

'BU MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN'

Sınır kapısında ihracat ve ithalat yapan firma sahiplerinden Alkan Çağatay da söz konusu uygulamanın Yüksekova ekomosini çok olumsuz etkilediğini belirterek, "İlk başlarda çok önemsenmese de geçen zaman zarfına bakıldığında ilçede faaliyet gösteren firmaları iflasın eşiğine getiren bu uygulamanın biran önce kaldırılması gerekir. Söz konusu sınır kapısından ekmek yiyen binlerce insan var. Bu uygulama nedeniyle şuan evine ekmek götüremeyen insanlar var. Yetkililerden sesimizi duymalarını ve bu mağduriyetmizi gidermelerini istiyoruz" şeklinde konuştu. 

y1-236.jpg

y2-187.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.