Yüksekova'da öldürülen İkbal Yaşar ile ilgili AİHM'den tazminat kararı

Yüksekova'da öldürülen İkbal Yaşar ile ilgili AİHM'den tazminat kararı

Yüksekova’daki Newroz kutlamalarında polis ateşi ile hayatını kaybeden İkbal Yaşar ile ilgili AİHM karar verdi, Türkiye yaşam hakkının ihlali ve etkin soruşturma yürütmemeden suçlu bulundu.

ERKAN ÇAPRAZ / YÜKSEKOVA HABER

AİHM, 2008 yılında Yüksekova'daki Newroz kutlamalarında polislerin açtığı ateşle vurularak hayatını kaybeden İkbal Yaşar’ın ailesinin başvurusuyla ilgili kararını bugün açıkladı.

2008 yılında ailenin avukatları Kudbettin Bayazıt ve Davut Uzunköprü tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan ve bugün sonuçlanan davada AİHM, yaşam hakkının ihlali edildiğine ve etkin soruşturma yapılmadığına hükmederek Türkiye’yi mahkum etti. AİHM, Yaşar ailesinin lehine manevi tazminata hükmetti. 

Kararla ilgili görüştüğümüz Av. Davut Uzunköprü ve Av. Kutbettin Bayazıt Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada faillerin tespit edilmemesi, etkin bir soruşturmanın yürütülmesi ve faillerin bulunması için dosya kapsamında verilen dilekçelerinin hiç birisine olumlu cevap verilmediğini belirterek, "Soruşturmanın genişletilmesi için yapılan girişimlere cevap verilmedi. Dosya daimi aramaya alındı ki hukuken hiç bir izahı bulunmayan bir bekleme durumuna sokuldu. Daimi aramanın hukukta yeri yoktur. Tabiri caizse failin gelip suçu ben işledim demesi durumuna oluşturduğu neticesinde yaşam hakkının ihlali ve etkin soruşturma yürütülmediği nedenleriyle dosyayı AİHM'e taşımıştık. İlgili kararda da bu durumun AİHM kriterleriyle uyuşmadığı belirtilmiştir" dediler.

Türkiye, İkbal Yaşar’ın ailesine 20 bin Euro manevi tazminat ödeyecek. 

 Yüksekova Haber
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.