Yüksekova’da kira artışlarına tepki var

Yüksekova’da kira artışlarına tepki var

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde evleri yıkıldığı için kiralık ev arayan vatandaşlar kiraların yasağın ardından 2 katına çıkarıldığını belirterek duruma tepki gösterdi.

ERKAN ÇAPRAZ / YÜKSEKOVA HABER

İlçede 78 gün süren sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı olarak kaldırılmasının ardından evlerinin enkazı ile karşılaşan binlerce aile ilçede kiralık ev aramaya başlamıştı. Cumhuriyet, Orman, Eski Kışla mahallelerinde evleri yıkılan aileler ilçenin diğer mahallelerinde sağlam kalan binalarda kiralık evlere yerleşmek zorunda kaldı.

haberingoruntuleri.gif

İlçede kira arttıran ev sahipleri olduğu gibi sabit tutan, indirim yapan hatta kira almayan ev sahipleri de oldu. Son günlerde bazı ev sahiplerinin kiraları arttırdığını belirten vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Van’daki kira artışlarından yakınırken kendi hemşerilerinden de benzer bir tavırla karşılaşmalarının kendilerini üzdüğünü belirten vatandaşlar ev sahiplerini empati yapmaya çağırıyor.

‘BUGÜN BAŞIMIZA GELEN YARIN ONLARIN DA BAŞINA GELEBİLİR’

Artan kiralar nedeniyle Güngör Mahallesi’nde yıkılan evinin tek odasında kalmak zorunda kaldığını belirten Şerafettin Timur isimli vatandaş, “İlçedeki çatışma ortamı nedeniyle yaklaşık 1 aydır iş güç yok. 500 ile 700 TL arasında kira isteyenler var. Eskiden 100-200 liradan verilen bir tek katlı ev vardı şimdi gidip sorduğumuzda toprak ev için 300-400 lira istiyorlar. Bugün başımıza gelen yarın onların başına da gelebilir. O ev sahipleri bu dünyanın kendilerine kalacağını düşünmesin. Bugün eğer kardeşsek ve aynı şehirde yaşıyorsak bir birimize sahip çıkmamız lazım. Bugün eğer benim evim sağlamsa ve komşum çadırda yaşıyorsa benim o komşuma sahip çıkmam ve ekmeğimi bölüşmem lazım” dedi.

'DAYANIŞMA RUHU İÇERİSİNDE AYAĞA KALKMALIYIZ'

Yasak döneminde Van’a göç eden vatandaşların kiralarını 2-3 kat arttıran Van’daki bazı ev sahiplerini eleştirdiğini hatırlatan Timur, “Aynı şeyi bugün Yüksekova’da da görüyoruz. Yasak döneminde 1.5 liraya verilen domatesin kilosunu önceki gün 3 liradan aldım. Allah kabul eder mi? Bir ara Şemdinli’deki esnafların ürünlerini pahalı verdiği yönünde eleştiride bulunuyorduk burada daha kötü uygulamalar var. Karpuzun kilosu halde 70 kuruş iken çarşıda 1.5 liraya veriliyor. Hepimiz kardeşiz burada, böyle yapmasınlar. Birbirimize yardım etmeliyiz. İmkanı olan kişi darda olan kardeşine yardım etmeli. El ele vererek her şeyi devletten beklemeden dayanışma ruhu içerisinde ayağa kalkmalıyız. Bugün birbirimize yardım etmezsek yarın tekrar başımıza bunlar gelir” dedi.

‘ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYSUNLAR’

Şevket Turgay isimli vatandaş ise, “Eskiden 250-300 liraya verilen daireler bugün 400 ile 700 lira arasında kiraya veriliyor. İş olmadığı için insanlar ödeyemiyor. Zor durumdayız, çok perişanız. Ev sahiplerine çağrım, insanlar bu mağduriyeti yaşarken ev kiralarını arttırmamaları gerekir. İnsanca, akrabaca, arkadaşça kiraları belirlesinler. Ellerini vicdanlarına koysunlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.