Yüksekova'da keyfi muamele

Yüksekova'da keyfi muamele

Yüksekova Hükümet Konağına gitmek isteyen vatandaşlar birkaç gündür benzeri ancak Genelkurmay Başkanlığı girişinde rastlanacak uygulamalarla karşılaşıyor.

YÜKSEKOVA HABER - ÖZEL -

Yüksekova Hükümet Konağı’nda bulunan Adliye, Nüfus, Maliye, Emniyet Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, SYDV, İcra Müdürlüğü, Özel İdare, Köye Hizmet Götürme Birliği, Kaymakamlık gibi kurumlarda işlerini görmek isteyen vatandaşlar bundan böyle bahçe girişinde bulunan polis kulübesinde kimliklerini bırakarak ziyaretçi giriş kartı ile giriş yapmak zorunda.

42370

HÜKÜMET KONAĞI DEĞİL GENELKURMAY

Uygulamanın Yüksekova Kaymakamı Çetin Çelik'in emriyle yapıldığı bildirilirken Yüksekovalı vatandaşlar artık işlerini görebilmek için cezaevlerinde veya Genelkurmay ve Askeri birliklerde olduğu gibi “Ziyaretçi” sıfatı taşımak zorunda. Üstelik hükümet konağına gitmek isteyen her vatandaş kimliğini girişe bırakır bırakmaz GBT’si kontrol ediliyor. Birkaç gündür başlayan uygulamadan personeller de vatandaşlar da rahatsız.

AVUKAT GÜLER: EMNİYET MÜDÜRÜ ALAY ETTİ

42361Uygulamanın insan haklarına aykırı ve hukuk dışı olduğunu belirten Hakkari Barosu Avukatlarından Feridun Güler, “Ben de dün Hükümet Konağı’nda bulunan Adliye binasına gelmek isterken girişte avukat olduğumu bildirmeme rağmen kimliği bırakmak zorunda olduğumu söylediler. Orada bulunan polis memuru arkadaşlara ısrarla avukat kimliğimi göstermeme rağmen nüfus cüzdanımı vermek zorunda olduğumu ve ziyaretçi kartı almadan içeri giremeyeceğimi söylediler. Uygulamanın yanlış olduğunu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdim. Bana söz konusu uygulamanın kaymakamlık emriyle başladığını ve herkesin bu uygulamaya uymak zorunda olduğunu söyledi. Hatta, ‘Gidin bununla ilgili de basın açıklaması yapın, siz alışmışsınız basın açıklamalarına’ gibi haksız cümleler kullanarak adeta alay etti.”dedi.

KOMİK DURUMLAR OLUŞUYOR

Polisin bu şekilde görevini kötüye kullandığını belirten Güler, “Bu uygulama vatandaşı da personeli de bezdirdi. Mahkemeye girmek için gelen vatandaşlardan bile girişte kimlikleri alınarak çok komik duruma düşülüyor. Genelde mahkemelerde veya ifade alınırken vatandaştan kimlik isteniyor. Vatandaş da kimliğini girişe bıraktığını söyleyince ortaya komik bir durum çıkıyor.”dedi.

GAZETECİ ÇAPRAZ: KAYMAKAM HALKI 'TEHLİKELİ' GÖRÜYOR

Uygulamayı keyfi ve çirkin olarak gören gazeteci Erkan Çapraz ise bu uygulamayla vatandaşı devletten iyice bıktırdığını ve devletle vatandaş arasındaki güvenin zedelenmeye çalışıldığını belirterek, “Bu aslında Yüksekova Kaymakamı ve Yüksekova Emniyet Müdürü’nün ne kadar sivillikten ve vatandaşlardan uzak olduğunun bariz bir göstergesidir. Ben de aynı uygulamaya maruz kaldım. Girişteki X-Ray cihazı ötmesine rağmen üstünde ne var diye sormak yerine kimlik istemeleri uygulamanın arkasındaki niyeti ortaya koymaya yetiyor. Kaymakam bu halkı ‘tehlikeli’ olarak görmekle bir yere varamaz. Halktan özür dilenmeli ve bu komik uygulamaya son vermeleri gerekiyor. Bari halkı böyle yerlerde potansiyel suçlu görmeyin. Kimliğini köyde unutan vatandaşlardan utanabilecekler mi onu merak ediyorum.”dedi.

KARTIN ARKASINDAKİ KOMİK BİLGİ

Kartların arkasında “Bu kart sadece İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde geçerlidir” yazıldığını hatırlatan Çapraz, “Sanki hükümet konağının tümü Emniyet, Kaymakam Çelik Emniyet Müdürü, içerisindeki tüm memurlar da polismiş gibi olmuş. Umarım ilerde evlerimiz için de ziyaretçi giriş kartı uygulamasına başlanmaz.”dedi.

42371

42362