"Yüksekova'da 600 esnafımızın zararı tespit edilmemiştir"

"Yüksekova'da 600 esnafımızın zararı tespit edilmemiştir"

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Yüksekova'da 1.800 esnafımızın iş yeri zarar görmüş, esnafımızın zarar ve ziyanlarının tespit edilip karşılanması için kurulan komisyon, hâlâ 600 esnafımızın zararını tespit edememiştir" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.

Zeydan, şu ifadeleri kullandı:

"Küçük, orta ölçekli işletmelerin, KOBİ'lerin işletmelerini ayakta tutabilme ya da yeni yatırımlar ve üretim tesisleri kurabilmeleri için talepte bulundukları krediyi daha kolay alabilmeleri için yapılan bu düzenlemeler önemlidir fakat bu düzenlemeler küçük, orta ölçekli işletmelerin mevcut sıkıntılarını ortadan kaldırmayan, eksik ve yetersiz düzenlemelerdir. Kâğıt üzerinde teorik olarak iyi gözükse de sahada pratik olarak uygulanmadığı da bir gerçekliktir. Hakkâri ve ilçelerinde yakın zamana kadar zaten az sayıda olan KOBİ'lerin kullanmak istedikleri kredilere karşılık oradaki gayrimenkullerinin teminat olarak kabul edilmediği pratiklerle esnaflarımız karşılaşmışlardır."

Ayrıca, bu dönemde dahi eğer normal şartlarda kullanacakları kredilere karşılık 2 kat gayrimenkul teminatı alınıyorsa Hakkâri'de bu oran kullandıkları krediye karşılık 6 kat fazlası gayrimenkuldür, bu oranda teminat vermek zorunda bırakılmaktadır. Zaten parası ve gayrimenkulü olmayan esnaf perperişan, bir de bu çifte standartla keyfî uygulamalara maruz kalan esnafımız iyice mağdur edilmektedir.

Son sokağa çıkma yasakları sırasında Yüksekova'da 1.800 esnafımızın iş yeri zarar görmüş, esnafımızın zarar ve ziyanlarının tespit edilip karşılanması için kurulan Değer Tespit Komisyonu, beş ay geçmesine rağmen, hâlâ 600 esnafımızın zararını tespit etmemiştir. Özellikle basit usul mükellefi olan taksici esnafımıza 1.500 TL, küçük esnafımıza 3.000 TL teşvik yardımı bile hükûmet tarafından ödenmemiştir. Büyük mağduriyetler yaşayan esnafımıza sicil affı getirilmemiş, Esnaf Kefalet Kooperatifi üyeleri esnaflarımız dışında, kullandıkları krediler bir yıl faizsiz ertelenmemiştir. Özellikle Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Sanayi ve Ticaret Odası üyelerinin de kredilerinin bir yıl faizsiz ertelenmesi gerekmektedir. Çeklerini, senetlerini ödeyemeyen esnafımızın itibarı zedelenmiş, yeni ürün alamadıkları için 150'ye yakın esnafımız iflas ederek dükkânlarını kapatmak zorunda kalmıştır. Hükûmetin bir an önce, evleri yıkılan halkımızın, esnafımızın zarar ve ziyanlarını karşılamasını bekliyoruz.

Eğer biz ekonominin bir istikrara kavuşmasını, üretimin, istihdamın artmasını, topyekûn kalkınmayı gerçekleştirmek istiyorsak Hükûmetin savaş politikalarından vazgeçmesi gerekmektedir. Hayatta hiçbir maddiyatın insan hayatından daha değerli olmadığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Her gün yeni ölüm haberleriyle büyük acılar yaşadığımız bu kardeş kavgası canımızdan can aldığı gibi sosyal, kültürel, ruhsal, ekonomik çöküntüyü de beraberinde getirmektedir. Hükûmetin bir an önce bu savaş politikalarından vazgeçmesini beklemekteyiz.

AKP ilk iktidara geldiği zaman diğer iktidar partilerinden bir farkı suçluyu ararken suçsuzun hakkını korumaktı. Fakat bu son dönemde özellikle Şemdinli'nin 1 köy ve 3 mezrasında 25 vatandaşımız köy meydanına indirilerek, kadınların ve çocukların gözü önünde işkenceye uğratılarak gözaltına alınmışlar. Şemdinli'nin Çatalca köyünde bu insanlar dört gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra suçsuz oldukları ortaya çıkmış ve serbest bırakılmışlar fakat o işkenceden dolayı hâlen hastanede yatan 2 yurttaşımız var ve Çatalca köyünün yolu hâlen 3 mezrasıyla beraber ulaşıma kapalı. Bir yerde bir insan suç işlememişse onun işkenceye uğramaması lazım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.