Yüksekova yasağı 74. gününde

Yüksekova yasağı 74. gününde

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı 74. gününe girdi. Yasağın ne zaman kaldırılacağı belirsizliğini korurken, binlerce Yüksekovalının mağduriyeti ise devam ediyor.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Valiliğin 13 Mart tarihinde hendek ve barikatları kaldırmak gerekçesi ile sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Yüksekova’daki yasak iki buçuk ayı geride bıraktı. 74 gündür ilçeye giriş ve çıkışlar yasaklı.

HDP’li vekiller yasağın keyfi bir şekilde devam ettirildiğini savunurken, beş bine yakın ev ve işyerinin tahrip olduğu ilçede hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Ev ve işyeri sahiplerinin katılamadığı, muhtarların nezaretinde yapılan tespitlerin ardından ilçedeki yasağın kaldırılabileceği konuşuluyor.

Yasağın ilk gününden beri ilçede bulunan HDP Hakkari Milletvekilli Nihat Akdoğan, Yüksekova operasyonu öncesinde çok ciddi bir askeri hazırlık yapıldığını, bütün çabalarına rağmen operasyonun ve yasağın önüne geçemediklerini söyledi.

"BİNLERCE VATANDAŞ MAĞDUR"

İlçeden göç etmek zorunda kalan on binlerce vatandaşın ciddi anlamda mağdur edildiğini belirten Akdoğan, hem ilçede kalan hem de çevre il ve ilçelere göç eden Yüksekovalıların büyük güçlüklere göğüs germek durumunda bırakıldığını söyledi. Ve ekledi. “Bazı aileler çevre köylere sığınmış kimi aileler ahırlara yerleştirilmiş. Şuana kadar ilçede bulunan ailelere bir kez yardım yapılmış. İlçe dışına göç eden bir çok aile aynı evi paylaşmak zorunda kalmış”

"YASAK BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI"

TSK’nın "operasyonlar bitti" açıklamasına rağmen yasağın keyfi bir şekilde sürdürüldüğünü savunan Akdoğan, ilçede ciddi tahribatlara yol açan yasağın bir an önce kaldırılmasını istedi.

IRMAK: 77 CENAZE ERZURUM'A GÖNDERİLDİ

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak ise Yüksekova’da iki buçuk aydır devam eden sokağa çıkma yasakları boyunca çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 77 kişinin cenazesinin Erzurum Adli Tıp Kurumu’na götürüldüğünü söyledi.

Bu cenazelerden 52’sinin kimlikleri teşhis edilmediği için kimsesizler mezarlığına defnedildiğini belirten Irmak, 3 cenazenin vücut bütünlüğünün olmadığını kaydetti.

"KEYFİ UYGULAMA İLE YÜKSEKOVA HALKI CEZALANDIRILIYOR"

Irmak, Yüksekova’daki sokağa çıkma yasağının kaldırılamamasının ne hukuki ne ahlaki hiçbir gerekçesi olmadığını belirterek, valiliğin keyfi uygulaması ile Yüksekova halkının cezalandırıldığını savundu.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

iki buçuk aydır sessiz sedasız bir şekilde devam ettirilen sokağa çıkma yasağı sırasında ortaya çıkan yıkımı ve yaşanan zararının tespiti için kurulan bir komisyon ise bir haftadır çalışıyor.

Farklı illerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde görevli olan 90 teknikerin yer aldığı komisyonun yıkılan bina, ev ve işyerlerini tespit edip raporladığı bu tespit işinin bir hafta daha sürebileceği konuşuluyor. 

İKİNCİ BİR KOMİSYON DAHA DEVREYE GİRECEK: 

Aralarında bazı resmi kurumların temsilcileri ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf Odası temsilcilerinin de bulunduğu farklı bir komisyon bu hafta iş başı yapacak. Bu komisyonun da detaylı hasar tespiti için çalışma yürüteceği belirtiliyor. 

YASAĞIN NE ZAMAN KALDIRILACAĞI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

Hem Hakkari Valisi Yakup Canbolat hem de ilçe Kaymakamı İbrahim Çenet ile görüşen heyetlerin yakında kaldırılacak dediği Yüksekova'daki yasak sürerken, resmi ağızdan yasağın ne zaman kaldırılacağına dair bir açıklama yapılmıyor. Yasağın en erken Haziran başında kaldırılabilceceği konuşuluyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.