Yine misket bombası kullandılar!

Yine misket bombası kullandılar!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun Yemen'de düzenlediği hava saldırılarında ABD yapımı misket bombası kullandığını aktardı.

Şii Ensarullah Hareketi’nin ilerleyişini durdurmak amacıyla geçen yılın Mart ayında Yemen’e hava saldırıları düzenlemeye başlayan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, kullanımı yasak olan misket bombası kullandığı açıklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), sık sık insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Suudi Arabistan’ın kullandığı misket bombalarının ABD yapımı olduğunu aktardı.

Russia Today’in haberine göre, örgüt, savaş suçu olduğunu vurguladığı bombanın kullanımıyla ilgili uluslararası inceleme çağrısında bulundu.

Örgüt, Suudi jetlerinin misket bombasının 6 Ocak’ta başkent Sana’da kullanıldığını kaydederken, örgütün silah birimi direktörü Steve Goose, “Koalisyonun, kalabalık bir kentin ortasında tekrar tekrar misket bombası kullanması, sivillere zarar vermek istediklerine işaret ediyor ki bu bir savaş suçudur” açıklamasında bulundu.

HRW raporunda, saldırıların gerçekleştirildiği bölgenin yakınlarında herhangi bir askeri hedefin yer almadığına da dikkat çekildi. Goose, bombaların ABD yapımı olduğunu ifade ederek, “ABD Suudilere misket bombası temin edeli 20 yıl oldu, ancak onlar şu anda sivilleri öldürmek için kullanılıyor” dedi.

DAHA ÖNCE DE AÇIKLADILAR 

Suudi Arabistan ve diğer dokuz Arap ülkesi, 2008’de imzalanan ve misket bombalarının kullanımını yasaklayan sözleşmeyi imzalamamıştı. Öte yandan, bu rapor, HRW’ın Suudi Arabistan’ı misket bombaları kullanmakla suçladığı ilk rapor değil. Örgüt, daha önce ABD’nin Suudi Arabistan’a, Yemen’de kullanılmak üzere misket bombası yardımında bulunduğunu açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler’e göre, Suudi Arabistan’ın Yemen’de düzenlediği hava saldırıları sonucu geçen yılın Mart ayından 31 Aralık’a kadar ülkede 2 bin 765 sivil hayatını kaybetti, 5 bin 324 kişi yaralandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.