Yıldırım’dan Kılıçdaroğlu’na: ABD tipi başkanlık diyorsanız ona da varız

Yıldırım’dan Kılıçdaroğlu’na: ABD tipi başkanlık diyorsanız ona da varız

AKP grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na ‘kısır çekişmeleri’ bırakarak, başkanlık sistemi konusunda destek çağrısında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım AKP grup toplantısında konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na başkanlık sistemi konusunda destek çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım, “Bir TV programında, Sayın Kılıçdaroğlu ‘ABD’deki gibi bir başkanlık sistemi getiriyorsanız buyrun’ diyor. Siz ABD tipi başkanlık diyorsanız biz ona da varız, buyrun gelin, bu işi gündemden kaldıralım. Biz Türk tipi istiyoruz ama ABD tipi de olsun. Bu fırsatı millet adına kaçırmamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Operasyonlar

“Başta Güneydoğu olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde yaşayan 79 milyon vatan evladı bu operasyonlar sırasında terör örgütünün ne kadar ilkesiz ne kadar barbar ne kadar cani bir şekilde insanlara kıydığını, masum insanları hedef aldığını gördü. 22 Temmuz’dan beri terörle güvenlik esaslı mücadelemiz sonucunda şehirlerde, ilçelerde terör örgütünün direnci tamamen kırılmış ve devlet ülkenin her köşesinde halkımızın huzur ve güvenliğini sağlayacak tedbirleri almıştır.

“Artık buralarda umudu kalmayan terör örgütü üst akıllardan yeni yeni öğütler alarak kırsalda ve güney sınırlarımız civarında yeni tezgahlar arayışı içindedir. Ama herkes şunu iyi bilmelidir; Türkiye gerek Suriye’nin sınırında gerek Musul’da ortaya konan bazı planlar var bu planlarla ilgili asla ve asla yeni bir oluşuma izin vermeyecektir.

“Koalisyon güçlerinin mutabık kaldığımız konularda yapacakları her türlü faaliyeti sonuna kadar destekliyoruz. Ama Türkiye’nin huzurunu bozan, Türkiye’nin canını yakmaya çalışan bu terör örgütlerine müzahir davranışlar içerisine girmelerinde terörle mücadele, Suriye’de özgürlük mücadelesi adı altında bir takım çalışmalara girmelerine de asla müsamahayla karşılayamayız.

“Çok ciddi reformlara imza atacağız”

“22 gün geride kaldı. Bu 22 gün içerisinde boş durmadık. Siz yasama faaliyetlerini her türlü engellemeye rağmen her türlü zaman kaybettirme çabalarına rağmen kararlı ve azimli bir şekilde sürdürdünüz. Geçtiğimiz günlerde elektrik piyasası kanunu elektriğin daha verimli kullanılması, kaçak ve kayıpların kontrol altına alınması düzenlenmesini büyük dirençlere rağmen başarılı bir çalışmayla sonuçlandırdınız. Bunun için teşekkür ediyorum.

“Bu hafta zorlu bir yasama haftası. Gerek komisyonlarda gerek genel kurulda birbirinden önemli düzenlemeler önümüze gelecek ve bu kanunların çıkmasıyla birlikte çok ciddi bir reform niteliğinde düzenlemelere imza atmış olacağız. Bakanlar Kurulumuzda kararlaştırdığımız üzere, birkaç düzenleme hakkında hem sizleri hem kamuoyunu bilgilendirmek isterim. Gündemimizde bir güvenlikle ilgili; TSK’nın, polis teşkilatının, korucularımızın, jandarmamızın terörle mücadele ve operasyonlardaki kararlığını arttırmaya yönelik bir düzenleme var.

Askere yasal zırh getiren düzenleme

“Yapılan çalışmalarda güvenlik unsurlarımızın moral değerlerini yüksek tutmak, hukuki sorunları ortadan kaldırmak için bir düzenlemedir. Maalesef muhalefet partilerinin bir kısmı MHP ve CHP bu tasarıya karşı olumlu bir tutum içerisindeler. Bu milli bir meseledir, bundan dolayı bu iki partimize teşekkür ediyorum.

“HDP’nin buna destek vermesini beklemiyoruz ama onlara önerimiz artık safınızı net olarak ortaya koyun. Size oy veren insanlar hayal kırıklığı yaşıyor. Biz bunları bölgeye gidince gördük. Onlara şunu söyledim, ‘siz kendinizi sorumlu ve suçlu hissetmeyin.’ Asıl sizi aldatarak milletin partisi olacağız, milletin vekili olacağız diye sizden oy alıp dağa lojistik destek yapanlar kendilerini suçlu hissetsin.

“Operasyonların bittiği bölgeleri imar edeceğiz”

“Şimdi artık bölgede malum Sur’da, Silopi’de, Cizre’de, İdil’de operasyonlarımız bitti ama işimiz bitmedi. İşimiz yeni başladı. Oraları eskisinden daha güzel imar edeceğiz. Ancak burada da yine bakıyoruz sahada vatandaşlarımızın aklını çelmeye çalışan HDP ve onların taraftarlarını görüyoruz. Aman hiçbir kağıt imzalamayın, rıza göstermeyin biz sizin hakkınızı uluslararası mahkemelerde arayacağız. Sen uluslararası mahkemelerde hak arayacağına, sen bu duruma gelmenin asıl sorumlususun, sen bunun hesabını vereceksin.

“Yaptığınız yetmiyor gibi bir de bu sıkıntıdan sonra nefes alması, çoluğu çocuğuyla buluşmasına bile engel oluyorsunuz. Onlar artık kredilerini tükettiler, her şey ortaya çıktı. Vatandaş artık devletiyle beraber. İnsanların içine çıkamıyorlar. Daha da zor olacak bundan sonra işleri. Biz parti teşkilatlarımızda, bakanlarımızla doğuyla batıyla gönül köprüleri kurmak üzere güzel programlara başladık.

AB ile ilişkiler

“Bir çok ülkeyle ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. Türkiye 53 yıldır AB üyeliği için yola girmiş durumda. Yarım asrı geçen bir süremiz var. Ama bu yıllar içinde Türkiye olarak asla biz duruşumuzdan, samimiyetimizden sapma yapmadık. Taahhütlerimize uyduk. Avrupa’nın Türkiye’nin bu samimi davranışına karşılık aynı samimiyeti göstermesi ve verdiği sözleri yerine getirmesi. Ülkemizin aleyhine gelişmiş konuların tekrar değerlendirilmesi. Son anda bir şey çıkardılar. Terörle Mücadele Kanunu’nu esnetecekmişiz. Bu dostluğa sığar mı?

Bir şehit yakını, cenazede içinde bulunduğu ruh haliyle ana muhalefet partisi başkanının önüne boş kovan bıraktı. Bunun gerek hemen cumhurbaşkanımız gerek bizim açımızdan kabul edilebilir bir şey olmadığını söyledik. Canımız yanabilir ama böyle bir davranışı onaylamadığımızı söyledik.

“Beklediğimiz şuydu ana muhalefet partisi başkanı daha sorumlu davranmalıydı. Biz güvenliğimizi kendimiz alacağız diyor, eee HDP’liler de aynısını söylüyor. Yani CHP, HDP çizgisine gidiyor diyenleri haklı çıkarmak gibi bir göreviniz oldu.

Kılıçdaroğlu’na ‘başkanlık’ çağrısı

“Bir TV programında, Sayın Kılıçdaroğlu ‘ABD’deki gibi bir başkanlık sistemi getiriyorsanız buyrun’ diyor. Siz ABD tipi başkanlık diyorsanız biz ona da varız, buyrun gelin, bu işi gündemden kaldıralım. Biz Türk tipi istiyoruz ama ABD tipi de olsun. Bu fırsatı millet adına kaçırmamasını bekliyoruz. Bu yeni anayasayı, gelin bu halkın iradesinin tecelli ettiği yüce Meclis’te birlikte yapalım. Bu onuru siyaset sahiplensin. Bu büyük dönüşümde herkes birlikte hareket etsin, ülkemize 2023 yolunda bu kısır çekilmeyi kenara bırakalım.

“Bu yasa hukuk sistemimiz içerisinde çok kapsamlı bir düzenlemedir. Bildiğiniz gibi kısa süre içerisinde istinaf mahkemesi, bölge mahkemeleri kurduk. Bu bölge mahkemeleri kurulduktan sonra ikinci derece yargılama bu mahkemelerde gerçekleşecek ve sonuçlandırılacak. Bir anlamda bugün görülmekte olan davaların yüzde 75’i Yargıtay’a, Danıştay’a gelmeden hallolacak. Geciken adalet, adalet değildir düşüncesi de son bulacak.

“Soykırımla ilgili, geçmişle ilgili, tarihle ilgili defterleri karıştırmaya başlarsak orada Türkiye’nin adını göremezsiniz. Türkiye’den başka herkesin adını görebilirsiniz. Ecdadımız üç kıtada 619 yıl hoşgörüyle, kardeşlikle hüküm sürmüş ve hiçbir meşrepten, hiçbir milletten, hiçbir inanç grubundan birbirleriyle çatışmalarına asla müsaade etmemiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.