Yıldırım: Yeni anayasa konusunda liderlerle görüş birliğine vardık

Yıldırım: Yeni anayasa konusunda liderlerle görüş birliğine vardık

Başbakan Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“(Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderlerle gerçekleştirdiği zirve) Özellikle kısa vadede sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir.

“Bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak tamamen yeni anayasanın, yine bütün partilerin katılmayla hazırlanması konusunda da bir görüş birliği olduğunu gördük ve bu konuda daha önce başlayıp yarıda kalan süreci de devam ettirme kararı almış bulunuyoruz.

“Milletimiz OHAL’i neden çıkardığımızı iyi biliyor. Ticaret ve toplumdal hayat olduğu gibi devam etmektedir. Buna bir ilave var. Vatandaşlar gündüz işinin peşinde koşarkek akşamları demokrasi nöbeti tutmaya devam ediyor. Meydanlardaki bu demokrasi nöbetlerinde ideoloji farkı gözetmeksizin aynı hedef uğrunda cumhuriyetimizin, demokrasimizin korunması adına bu nöbetleri sürdürmektedir.

“Bugünkü toplantıda yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili konuları görüştük ve bunları karara bağladık. Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığına bağlanacaktır. Bununla ilgili kararname yayımlanacaktı.

“İstanbul ve Ankara’da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulunda kararlaştırdığımız diğer bir konudur. Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü’nün adının ’15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ olarak değiştirilmesine de karar verilmiştir. Nasıl tek vücut olduğumuzu gösterdik. Darbe girişiminde ülkemize diz çöktüreceklerini sananlar yanıldıklarını gördü.

“Hedefimiz yepyeni bir anayasa yapmak. Herkesi kapsayacak bir anayasa yapmak bütün partilerin taahhüdü. Bu denendi ama devamı gelmedi. Prensip olarak buna devam edilmesi konusunda görüş birliği var. Daha küçük bir paketin anlayış birliği içerisinde çıkarılması konusunda ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bu takvim şu andan itibaren başlamıştır. Yeni anayasa çalışmasına HDP de katılabilir.

“Teröristlerle ülkesini vatanını seven asker ve polislerimizi bir tutmayalım. Bu işe karışanlar birer birer gözaltına alındı.

“YAŞ’ta bu sene bir değişikliğe gidiyoruz. Ağustos’un 3-4 ve 5’inde yapılıyordu, içinde bulunduğumuz şartlardan dolayı öne aldık. 28 ‘inde perşembe günü Çankaya’da Başbakanlık’ta yapılacak ve bir günde bütün çalışmaları tamamlayacağız. Üç günlük çalışmaya ihtiyaç yok.  İkinci günde kararları Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız.

“YAŞ’ta emekliye ayrılması gereken personel, terfi edilecek askeri personel, atamalar görüşülecek. TSK birimlerine atamalar var bunlar görüşülecek. TSK’dan çıkarılacak personel için ise 667 KHK’yı yayınladık, gereğini yapıyoruz. Bu konu ayrıca YAŞ gündeminde bulunmayacak. Darbe teşebbüsünde bulunanların adları zaten belli.

“FETÖ terör örgütü veya başka nedenlerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor. Bunları YAŞ gündeminde değil çıkardığımız KHK yetkisinde gerçekleştirmiş olacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.