'Yerel Yönetim Özerklik Şartı' için imza kampanyası

'Yerel Yönetim Özerklik Şartı' için imza kampanyası

Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na Türkiye'nin çekince koyduğu maddeleri imzalaması için imza kampanyası başlattı. Etkinlikte son gözaltı ve tutuklamalar 5 dakikalık oturma eylemi ile protesto edildi.

DİYARBAKIR - Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartında Türkiye'nin çekince koyduğu maddelerin imzalanması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde imza kampanyası başlattı. DTK Başkanlık Divanı Üyesi Edip Yaşar ile Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Medeni Alpkaya ve sendikaya bağlı belediye çalışanlarının katıldığı imza kampanyası öncesi gündemdeki son gelişmeler ile özerklik şartnamesine ilişkin açıklama yapıldı.

Alpkaya: Gözaltı ve tutuklamalardan hiç kimse korkmuyor

Başta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere, birçok yerde sayıları yüzleri aşan gözaltılara dikkat çeken Alpkaya, bunların Kürt sorununun çözümündeki çözümsüz politikalarının bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Çözümsüzlüğün giderek derinleştiğine işaret eden Alpkaya, gözaltı ve tutuklamalardan hiç kimsenin korkmadığına dikkat çekti. Son süreçte yaşanan uygulamaların anımsatan Alpkaya, bunun Hitler Almanya'sında Yahudilere yönelik uygulanan politikaları aratmayacak düzeyde olduğunu vurguladı. Yaşanan gelişmelerden kaynaklı AKP hükümetini şiddetle uyardıklarını vurgulayan Alpkaya, "Bu maceradan derhal vazgeçmeliler, eğer maceradan geri dönülmez ise bu sorunun çözümünde muhatap bulamaz ve sorun daha da derinleşecektir" şeklinde konuştu.

'Katılımcı bir toplumun oluşturulmasına katkı amacıyla bu şart kabul edildi'

Ardından Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartında Türkiye'nin çekince koyduğu maddelere ilişkin açıklamada bulunan Alpkaya, yerel yönetimlerin; ulusal sınırlar içerisindeki değişik büyüklüklerdeki topluluklarda yaşayan insanların, ortak ve yerel nitelikteki gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan ve hukuk düzeni içerisinde oluşturulmuş olan anayasal kuruluş olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin ülkelerin ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve toplumsal yapılanmaları genel merkezi ve yerel yönetim yapısının biçimlenmesinde önemli rol üstlendiğini vurgulayan Alpkaya, "Vatandaşların kamu işlerinin sevk ve idaresine katılma hakkı, Avrupa Konseyine üye devletlerin tümünün paylaştığı demokratik ilkelerden biridir. Değişim Avrupa ülkelerinde özerk yerel yönetimlerin korunması ve güçlendirilmesinin demokratik ilkelere ve ademi merkeziyetçiliğe dayanan demokratik, katılımcı bir toplumun oluşturulmasında önemli bir katkı sağlamak amacıyla bu şart kabul edilmiştir" dedi.

Gözaltılar oturma eylemi ile protesto edildi

Alpkaya, 15 Ekim 1985 tarihinde imzaya açılan, 1 Eylül 1988 tarihinde kabul edilen, 11 Kasım 1988'de imzalanan ve 1992 yılında onaylanarak, 1993 yılında da yürürlüğe giren Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda Türkiye'nin çekince koyduğu 9 maddeyi sıralayarak çekincelerin kaldırılmasını talep etti.

Yapılan açıklamanın ardından son gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Ardından, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartında Türkiye'nin çekince koyduğu maddelerin kaldırılmasına ilişin imza kampanyasının startı verildi. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.