Yerel seçimler dünya basınında

Yerel seçimler dünya basınında

Türkiye’de 52 milyon 695 bin seçmenin sandık başına gittiği yerel seçimler dünya basınında yankı buldu.

Seçim öncesi atmosferin yolsuzluk skandalıyla şekillendiğine dikkat çeken dünya gazeteleri, seçim sonuçlarını da daha çok AKP üzerinden yorumladı. Yorumlarda seçim sonuçlarının Türkiye’deki çalkantıya son noktayı koymayacağı ancak Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçimleri için cesaret kazandığı yönünde.

NEW YORK TİMES: DAHA BELİRSİZ BİR DÖNEME GİRİLİYOR

New York Times gazetesi, seçimlerin iktidar partisine “ses getiren bir zafer" sağladığını yazdı. "Muhtemelen sonuç Erdoğan'ı, iktidardaki süresini, ya bu yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık koyarak da dördüncü defa başbakan olarak yarışarak uzatmayı cesaretlendirecek" diye düşünüyor. Başbakan Erdoğan'ın "agresif" bir seçim kampanyasını yürüttüğünü ve yarışı yolsuzluk iddiaları ve daha genel olarak iktidar süresi için bir referandum olarak gösterdiğini savunan gazete, "Seçim sonucu asla Türkiye'nin son çalkantıya dair son sözü değil, bunun yerine iki önemli seçimle daha karşı karşıya bulunan ülkenin daha da belirsiz bir döneme girdiği gibi görünüyor" tespitinde bulundu.

FİNANCİAL TİMES: DERİN BÖLÜNME

Seçimlerin "seçmenler arasındaki derin bölünmelere vurgu yaptığını" yazan Financial Times ise, son dönemde Türkiye'yi sarsan yolsuzluk iddialarının AKP seçmenleri arasında kaos yaratmaya yönelik olduğuna inanıldığını anlattı.  Habere göre, üst düzey bir uluslararası diplomat ise, iktidar partisi, yüzde 45 dolayında oy almış olsa da bu denli kutuplaşmış bir toplum varken buna açık bir zafer denilemeyeceğini savundu. 

Financial Times'a konuşan ABD'nin eski Türkiye büyükelçilerinden Ross Wilson  "Seçim bir dönüm noktası olabilir ancak belirsizliğe son vereceğini düşünmüyorum. Çünkü gelecekte çok daha önemli seçimler yapılacak” dedi.

BBC: CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE KATILIR

Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın "kişisel bir zafer" ilan ettiğini söyleyen BBC, AKP’nin yolsuzluk gündemine rağmen tabanını koruduğunu ifade etti.

BBC’nin Türkiye muhabiri bu haberi verirken yaptığı yorumda “AKP oyların böyle yüzde 45’ini alırsa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılır” dedi.

İngiliz Financial Times gazetesi de gece yarısına doğru gelen seçim sonuçlarını değerlendirerek, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına hazır olacağını ima ettiğini bildirdi.

The Guardian ise Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki “Hepsine ders verin. Onlara Osmanlı tokatı atalım” sözlerini yazdı.

D.WELLE SURİYE MESAJINI GÖRDÜ

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle ise, Erdoğan’ın balkon konuşması ve Suriye ile ilgili tehditlerini gördü. Fransız gazetesi Le Figaro ise, "Yoğun otoriterliğe kayma eleştirileri ve ciddi yolsuzluk suçlamalarına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin öne geçtiğine" dikkat çektiği haberinde "Erdoğan, Pazar günü Türkiye'de yapılan seçimlerde tam zafer ilan etti ve hemen tüm düşmanlarına "bedeli ödetme' sözünü verdi" diye yazıyor.

EL PAİS: OTORİTERLİĞİ MEŞRULAŞTIRDI

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, Türkiye'deki seçim sonuçlarını, "Erdoğan, otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırdı" başlıklı haberinde değerlendirirken Erdoğan için “otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırmak istiyor" ifadesini kullandı.  

EL HAYAT: ERDOĞAN’IN RAHAT SEÇİMİ

Londra'da Arapça yayınlanan Lübnan merkezli El Hayat gazetesi 'Erdoğan'ın rahat seçim zaferi' başlığını attı. Erdoğan'ın seçimleri kazandığını ilan ettiği balkon konuşmasında muhaliflerine intikam tehdidinde bulunduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.