Yemen müzakereleri yeniden başlıyor

Yemen müzakereleri yeniden başlıyor

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'de yeniden başlayacak müzakereler için tüm tarafların anlaştığını ve görüşmelerin beş başlık altında yapılacağını söyledi.

BM'de düzenlediği basın toplantısında, 18 Nisan'da Kuveyt'te başlayacak Yemen müzakerelerine ilişkin detaylı bilgi veren Ahmed, çatışmaların durması ve müzakerelerin yeniden başlaması için iki tarafla da temasa geçtiğini, hem Sana'da bulunan Husiler hem Riyad hem de Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin bu konuda mutabık olduğunu ve Yemen'de artık çözüm zamanının geldiği konusunda fikirbirliği olduğunu söyledi.

MÜZAKERELER 5 BAŞLIK ALTINDA GERÇEKLEŞECEK

Müzakerelerin beş başlık altında gerçekleşeceğini belirten Ahmed, bunların, silahlı gruplar ve milislerin çekilmesi, ağır silahların devlete teslim edilmesi, geçici güvenlik düzenlemeleri, devlet kurumlarının restore edilmesi ve siyasi diyaloğun yeniden başlayarak tutukluların durumlarının görüşülmesi için komite kurulması olduğunu bildirdi.

Taraflardan bu beş başlık için 3 Nisan'a kadar pozisyonlarını iletmelerini istediğini kaydeden Ahmed, başlıkların her birini müzakere edecek komiteler oluşturulacağını ifade ederek, "Müzakerelerin hedefi, kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak ve kapasıycı siyasi diyaloğu başlatmak" dedi.

Müzakerelerin yüz yüze olmasını planladıklarını anlatan Ahmed, 10 Nisan'da çatışmaların durmasıyla ülke genelinde ihtiyaç içindeki tüm noktalara kesintisiz insani yardım ulaştırılmasını da hedeflediklerini belirtti.

'BU YEMEN İÇİN SON ŞANS'

Ahmed, 10 Nisan gece yarısı başlayacak çatışmaların durması konusuna da açıklık getirerek, "Çatışmaların durması, tarafların tüm ülke genelinde her türlü çatışma ve husumetten uzak durmalarını içeriyor" diye konuştu.Yemen'deki sorunun biran önce çözülmesi gereğini vurgulayan Ahmed, "Yemen'deki savaş, ülkenin ve bölgenin geleceğine onarılamayacak zararlar vermeden sona erdirilmeli. Bu bizim son şansımız" dedi.

BM öncülüğündeki müzakerelere geçen yıl aralık ayında ara verilmiş, 14 Ocak'ta başlayacağı duyurulan müzakereler ise ileri bir tarihe ertelenmişti. (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.