Yaylacılar dert yanıyor: Masraf çok gelir az

Yaylacılar dert yanıyor: Masraf çok gelir az

Muş'ta yaylacılar, "Eskiden az masrafla çok hayvan besliyorduk. Şimdi hayvan az, masraf çok, gelir yok" diyerek, hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çekiyor.

MUŞ - Muş'un Kozmê Dağı eteklerinde bulunan Kaniya Kewa mevkiinde bulunan yaylarda hayvancılık yaparak geçimini sağlamaya çalışan yurttaşlar, emeklerinin karşılığını alamamaktan dert yanıyor.

Eskiden az masrafla çok hayvan beslemelerine rağmen daha iyi bir gelir elde ettiklerini dile getiren yaylacılar, şimdi ise masrafın çok gelirin az olduğundan yakınıyor.

AKP'nin hayvancılığa dair politikalarını eleştiren yaylacılardan Enver Oğlağo, bir zamanlar yayla yasakları nedeni ile hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğratıldığını, şimdi ise ithal hayvan politikası nedeniyle faaliyetlerinin değersizleştirildiğini ifade ediyor. 

y1-083.jpg

'Masrafı fazla, geliri az'

Yaylalarda büyüyen, bir aile mesleği olan hayvancılıkla uğraşan Enver Oğlağo, günümüzde hayvancılığın zarardan başka bir şey olmadığını söylüyor.

Yaz aylarında Kozmê Dağı eteklerinde, kış aylarında ise havaların biraz daha sıcak olduğu Diyarbakır ve Batman gibi illerde arazi kiralamak zorundan kaldıklarını ifade eden Oğlağo, 40 bin lira Kozmê'de ve 40 bin lira da diğer illerde arazi kirası ödediklerini, bunun kendilerini çok zor durumda bıraktığını dile getiriyor.

Eskiden az sayıda havyan ile kendilerine yetecek kadar gelir elde edebildiklerini hatırlatan Oğlağo, "Çobana da 3 bin 500 lira ödüyoruz. En az 2 çobanın olması gerekiyor. Eskiden az sayıda havyan beslerdik. Masraf azdı, geliri iyiydi. Şimdi ise masrafı fazla geliri az. Masraf işi öldürüyor" diyor.

"Önceleri bin 600 ile bin 700 koyun besliyordum, şimdi ise 800'e düştü. Aile mesleği bırakırsak bir dert bırakmazsak bir dert" diyen Oğlağo, bu gidişatı durduracak başka bir yol üretilmezse borç altında kalacaklarını kaydetti.

İDRİS SAYILGAN / DİHA

y2-072.jpg

y3-044.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.