Van'da kadınlar bilinçlendirilecek

Van'da kadınlar bilinçlendirilecek

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı, “Kadın Sağlığı Eğitim Programı” kapsamında Van’da bulunan kadın kurumları ile bir araya geldi.

VAN - Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı, verdikleri “Kadın Sağlığı Eğitim Programı” kapsamında Van’da bulunan kadın kurumları ile bir araya geldi. Van’da bulunan VAKASUM, Saray Kadın Derneği ve Cizre, Muş Doğubayazıt gibi illerden katılan kadın kurumlarının temsilcilerinin katılacağı 10 günlük eğitim çalışması başlatıldı. Yaklaşık 15 ilde yapılan eğitim çalışması, kadın kuruluşları ve yerel yönetimlerle ortaklaşa 24-28 Eylül ve 15-19 Ekim tarihleri arasında Merit Otel’de bulunan Konferans Salonu’nda düzenleniyor. Verilen eğitimlere 18 kadın katılırken temizlik, beslenme, cinsellik, iletişim, doğurganlık ve haklar gibi konu başlıklılar tartışılmaya başlandı. Kadın Sağlığı Eğitim Program’ında din, dil, ırk ayrımı yapılmadan tüm kadınların sağlık ve cinsellik konusunda bilinçlenmesi hedefleniyor. Eğitim programı hakkında bilgi veren Kadın Sağlığı Eğitim Programı Koordinatörü Eylem Karakaya, şuana kadar İstanbul, Mardin, Diyarbakır, Urfa gibi illerde eğitim verdiklerini belirterek, "Kadınlara zarar vermeden din, dil, ırk ayrımı yapmadan, bulunduğumuz bölgeye göre Kürtçe, Arapça ve Türkçe eğitim veriyoruz" dedi.

‘Kadınların kendilerini ve haklarını bilmeleri için bu bölgeleri seçtik’

Karakaya, 2010 yılından bu yana eğitim çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Yılda en az iki eğitici eğitimi ile yola çıkıyoruz. Eğitici adaylarını seçerek alıyoruz. Çok yeni ama hızlı yayılan bir programla 2 buçuk yıl içerisinde 2 bin 500 kadına ulaştık. Bizde gönüllülük esastır. Kurum bunun için para vermiyor. STK’lar bunun karşılığında herhangi bir para da almıyor. Kadınların etkisi bilindiği için eğitici göndermek ve kendi çalışmalarında uygulamak istiyorlar” şeklinde konuştu. Karakaya, bölge tercihi yapmadıklarını belirterek, hizmet almakta sorun yaşayan, devlet eliyle hizmetin olmadığı Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz gibi sorunlu bölgelerde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kadınların kendilerini ve haklarını bilmeleri için Güneydoğu Anadolu ve Doğu bölgelerini tercih ettiklerini belirten Karakaya, “ Kadınlarda hizmet talebi oluşturabilmek için Van’da çalışmaya başladık. Hiç kadın çalışmasının yapılmadığı yerel yönetimler bu programdan sonra kadın merkezlerini oluşturma yolunda adım attılar. Önemli bir gelişmedir” dedi.

Hedef kadın farkındalığını yaratmak

Karakaya, “Yerel gündem ve kent konseylerinin toplantılarına katılmaya çalışıyoruz. Kadın sağlığı eğitim programlarını bu çalışmaların içine yerleştirmeye çalışıyoruz. Kadınların farkındalığını arttırmak için bu çalışmaları yapıyoruz. Kadın çalışması yapan, kadın istihdamı yapan STK’ların daha da güçlenmesi ve üreme halkları, doğurganlık gibi konularda bilinçlenmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın niye şiddet görüyor? sorusu üzerinde durulmalı. Bunun altında yatan nedenlere bakıldığında kadının cinsel kimliği üzerinde toplumun etkisi ve erkek düşüncesi yatıyor. Kadının kendisini ifade edebilmesi için kendisine olanaklar sağlanılmalı. Kadın için ortam hazırlanması gerekiyor. Kadınlar bu sayede özgüven sahibi oluyorlar. Kadınlar 'artık cinselliğimi keşfediyorum, kendimi değersiz hissetmiyorum' şeklinde açıklamaları oluyor. Bunlar gelinen noktada güzel sonuçlar” ifadelerinde bulundu. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.