Van’da 400 Yıllık Ermeni Kilisesi Turizme Kazandırılması İçin Çalışma Başlatıldı

Van’da 400 Yıllık Ermeni Kilisesi Turizme Kazandırılması İçin Çalışma Başlatıldı

Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl önce Ermeniler tarafından yapılan tarihi taş kilise turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

VAN - İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Işıkpınar (Ortik) Mahallesi’nde yaklaşık 400 yıl önce Ermeniler tarafından yapılan ve günümüze kadar bir bölümü ayakta duran taş kilise onarılmayı bekliyor.

Işıkpınar (Ortik) Mahalesi'nde bulunan 400 yıllık Ermeni Kilisesi'nde incelemeler yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kilisenin turizme kazandırılması için çalışma başlattı.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, yaklaşık 400 yıl önce Ermeniler tarafından yapılan kilisenin 2 bölümden oluştuğunu ifade erek, “Batı tarafında duvarlarla çevrili bir avlu var. Ama şuanda yıkık durumda. Avludan basit kemerli bir kapıyla kiliseye geçiliyor. Kilise 2 kısım olarak yapılmış. İçerisinde baktığımızda Doğu-Batı doğrultusunda dikdörtgen planlı. Doğusunda ayni bizim camilerimizdeki mihrap gibi yarım daire şeklinde bir kısmı var. Bu ibadet mekanını da iki tarafında ikişer tane sivri kemerli derin bölümler var. Kilisenin üst örtüsündeki tavandaki küp kalıntıları görünüyor. Bunlar kilisenin ses akustiği, ses sistemi için oraya bırakılmış. Kilisenin şuan bir ismi yok. Belki şuan Ortik Kilise’si olarak isimlendirilebilir. Mutlaka o dönemde bunun bir ismi vardı. Şu anda o dönemden köyde Ermeni kalmadığı için kilisenin ismi bilinmiyor. Bize muhtemelen köyün eski ismi ile kiliseyi isimlendireceğiz. Dediğim gibi şuanda kilisenin tespit ve kaydı yok" dedi.

Van’da 400 Yıllık Ermeni Kilisesi Turizme Kazandırılması İçin Çalışma Başlatıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.