Van’da 3 ilçede şap alarmı

Van’da 3 ilçede şap alarmı

Van’ın İpekyolu, Muradiye ve Gürpınar ilçelerinde şap hastalığı tespit edilirken, Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Türkiye’de bir çok farklı tipi görülen ve halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen şap hastalığının kurumlarında görevli veterinerlerce yapılan çalışmalarda Muradiye ve Gürpınar ilçesinde tespit edildiğini belirtti. Hekimlerce yapılan muayenelerde küçükbaş hayvanlarda klinik olarak şap hastalığı teşhisi konduğunu anlatan Altuner, “Kesin tanı için hasta hayvanlardan numune alınarak Şap Enstitüsü Müdürlüğüne analiz için gönderilmiştir. İpekyolu İlçe Tarım Müdürlüğümüzce ihbar üzerine Yukarıgölalan Mahallesinde yapılan kontrollerde klinik olarak tespit edilen şap hastalığı sonrasında laboratuvar tanısı ile hastalığın alt tiplerinden ülkemizin büyük bir bölümünde zaman zaman salgınlara yol açan O tipi görülmüştür. Hastalık mihraklarında ve çevresinde il ve ilçe müdürlüklerimizce gerekli tüm idari ve fenni tedbirler alınmıştır. Bu tedbirler çerçevesinde, hastalık mihraklarında kordon, karantina, temizlik, dezenfeksiyon ve aşılama çalışmaları başlatılmış olup, mihrak çevresinde 10 kilometre yarıçapında bulunan tüm işletmelerin şap hastalığı yönünden taranmasına devam edilmektedir. Mihrak bölgelerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketleri kısıtlanmış ve ilgili muhtarlıklara ve yetiştiricilerimize tüm bilgilendirmeler yapılmıştır” dedi.

Hastalığın önlenmesi için hastalığa maruz kalan bölgede bulunan hayvanların aşılamalarına başlandığını da anlatan Altuner, “İlgili ilçe müdürlüklerimize ilk etapta 90 bin doz şap aşısı gönderilmiş ve yeteri kadar aşının temini için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızdan talepte bulunulmuştur. Hayvan sağlığı personellerimizden oluşturulan ekiplerce aşılama faaliyetleri aralıksız yürütülürken alınan tedbirlerle hastalık büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.