Uluslararası örgütlerden Özgür Gündem’e yapılan baskına tepki

Uluslararası örgütlerden Özgür Gündem’e yapılan baskına tepki

Özgür Gündem gazetesi ile ilgili Gazetecileri Koruma Komitesi, Freedom House, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden yayınladıkları açıklamalarda kapatma kararının kabul edilemez olduğunu açıkladılar.

Özgür Gündemin kapatılması ve ardından yapılan polis baskınında 24 gazetecinin darp edilerek gözaltına alınmasına Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Freedom House, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) gibi uluslararası örgütlerden açıklama geldi.

CPJ: Darbe girişimi kapatma ve gözaltıları haklı kılmaz

CPJ, yaptığı yazılı açıklamada, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ilgili alınan mahkeme kararının geri çekilmesi ve davanın düşürülmesi gerektiğini belirtti.

CPJ açıklamasında, alınan mahkeme kararıyla polisin, Özgür Gündem gazetesinin İstanbul’daki merkezini basıp 21 gazeteciyi gözaltına aldığı ve gazeteyi kapattığı vurgulandı. CPJ, ayrıca baskın anını izleyen imc tv’nin muhabir ve kameramanın da tutuklandığına dikkati çekti.

Gazetecileri Koruma Komitesi Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova, 15 Temmuz darbe girişimin gazetenin kapatılmasını ve gazetecilerin işlerini yaptığı için gözaltına alınmasını haklı kılmayacağını belirtti.

Ognianova, Türkiye’de uzun bir süredir yetkililerin sistematik bir şekilde adalet sistemi aracılığıyla Özgür Gündem gazetesini sürekli taciz ettiklerine dikkati çekti.

Yetkililere çağrıda bulunan Ognianova, Gözaltına alınan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını ve gazetenin yayın hayatına özgürce devam edebilmesine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Freedom House: Son derece rahatsız edici bir gelişme

ABD merkezli dünyada özgürlükler ve demokrasinin genişlemesi için bağımsız faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşu olan Freedom House da bir açıklama yaptı.

Özgür Gündem’in kapatılması ve haber takibi yapan imc tv muhabiri Gülfem Karataş ve kameramanı Gökhan Çetin’in gözaltına alınmasına dikkat çeken kuruluş, gazetecilerin derhal bırakılmasını ve gazetenin yayın yapmasını izin verilmesini talep etti.

Freedom House, “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla Özgür Gündem gazetesi hakkında verilen geçici kapatma kararının medyaya ve düşünce özgürlüğüne yönelik baskının giderek artması olarak değerlendirdi.

Freedom House Başkan Yardımcısı Daniel Calingaert, Özgür Gündem gazetesinin kapatılıp çalışan gazetecilerinin gözaltına alınmasını “sondere derece rahatsız edici bir adım” olarak niteledi.

Calingaert ,“Türkiye, medyaya uyguladığı baskının ölçüsünü arttırıyor. Hükümet almış olduğu olağanüstü hal kararını, düşünceleri nedeniyle insanları cezalandırmak için kullanmamalı. Gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını. Gazetenin de yayını sürdürmesine izin verilmesini istiyoruz’ dedi.

RSF: Amaç sansür

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Doğu Avrupa ve Orta Asya Sorumlusu Johann Bihr tarafından yapılan açıklamada, “Bir medya kuruluşunun kapatılması, editöryal çizgiyi reddetmenin değil susturma iradesini gösteren sansürün en uç örneğidir. Bu, kabul edilemez” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.