Ukrayna'da çatışmalar yeniden şiddetlendi

Ukrayna'da çatışmalar yeniden şiddetlendi

Ukrayna’da bağımsızlık yanlısı Rus gruplar ile ordu arasındaki çatışmalar yeniden şiddetleniyor. Rus grupların dün doğudaki son liman kenti Mariupol’u ele geçirmek için başlattığı saldırı sonrası başlayan çatışmalarda onlarca sivil yaşamını yitirdi.

Mariupol kenti, Ukrayna’nın doğusunda Kiev yönetiminin kontrolünde olan büyük şehir olması itibariyle önemliydi. 500 bine yakın nüfusu olan kent, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım yarımadası ile Rusya arasındaki en önemli bağlantı noktası olma özelliğinde. Kırım halen elektrik, ulaşım gibi birçok konuda Ukrayna’ya bağımlı bir konumda bulunuyor.

Bağımsızlık yanlısı Rus grupların  oluşturduğu Donetsk Halk Cumhuriyeti yöneticisi Aleksander Zakarçenko, dün yaptığı açıklamada Mariupol üzerine yapılan saldırının başladığını duyurmuştu.

Rus milislerin başlattığı saldırı sonrası yaşanan çatışma ve bombardımanlarda en az 30 sivilin yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Bağımsızlık yanlılarının lideri Zakarçenko, sivillerin bulunduğu bir bölgeye atılan füzelerden kaynaklı ölümlerden Kiev yönetimini sorumlu tutarken, Kiev’den tersi yönde açıklamalar geliyor.

Ukrayna ile bağımsızlık yanlısı Rus milisler arasındaki çatışmalar geçtiğimiz yılın bahar aylarında başlamış ve Donetsk ile Luhansk bölgelerinin önemli bir kısmı Kiev’in kontrolünden çıkmıştı. Çatışmalar nedeniyle 630 bini aşkın kişi ülke içinde mülteci konumuna düşerken, 590 bin kişi ise Rusya başta olmak üzere diğer ülkelere göç etmiş durumda.

Çatışmalarda şimdiye kadar en az 5 bin 100 kişi yaşamını yitirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.