Ukrayna krizi: Af Örgütü her iki taraftaki ihlalleri kınadı

Ukrayna krizi: Af Örgütü her iki taraftaki ihlalleri kınadı

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna'nın doğusunda çarpışan iki tarafın da zulüm yaptığını bildirdi.

Örgüt, isyancı güçlerin elindeki Donetsk yakınlarında dört kişinin öldürülmesi olayının arkasında hükümet güçlerinin olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunduğunu kaydetti. Söz konusu cesetler bulunduğunda Rus medyası bölgede "toplu mezarlar" olduğunu yazmıştı.

5 Eylül'de tarafların ateşkes anlaşmasına varmalarına rağmen bölgede çatışmalar devam ediyor. Donetsk'te meydana gelen büyük bir patlamanın etkileri geniş bir alanda hissedildi. Euro 2012 futbol karşılaşmalarına ev sahipliği eden Donbass Arena stadyumu da patlamadan zarar gördü. Bölgeden alınan haberlerde, patlamanın, kent dışında, havaalanıyla aynı bölgede bulunan ve son haftalarda şiddetli çatışmaların yaşandığı yöredeki mühimmat fabrikası yakınında meydana geldiği kaydedildi. Olayın yaralanma veya ölümlere yolaçıp açmadığı belirtilmedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya müdürü John Dalhuisen, "Doğu Ukrayna'daki hem Rusya yanlısı ayrılıkçılar, hem de Kiev yanlısı güçlerin, kişileri yargılamadan öldürdüğüne ve çeşitli zulümler yaptıklarına hiç kuşklu yok. Ama bu eylemlerin gerçek boyutları hakkında doğru bir fikir sahibi olmak zor." dedi. Örgüt, yayımladığı yeni raporunda her iki tarafı bu tür adam öldürme ve diğer taciz olaylarını ayrıntılı şekilde soruşturmaya çağırdı; zira bazı olayların kasıtlı olarak hatalı şekilde kayda geçirildiğini belirtti. Dalhuisen, "Şok edici bazı olaylar özellikle Rus medyasınca aşırı abartılı şekilde duyuruluyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.