Afrika'da madenci grevi kanlı bitti

Afrika'da madenci grevi kanlı bitti

Güney Afrika'da bir madendeki greve polis müdahale etti.

Güney Afrika madenleri polisin ateş açması sonucunda 18 işçiye mezar oldu. Olaylar geçen hafta cuma günü Lonmin Marikana platin madeninde Maden ve Yapı İşçileri Birliği (AMCU) ve rakibi Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM)arasında çıkan çatışma ile başladı. AMCU üyeleri, madende daha baskın konumda olan NUM üyeleri ile çatıştı.

Çıkan çatışmada en az 10 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan ikisinin güvenlik görevlisi olduğu açıklandı. Çatışma AMCU üyelerinin maaşlarından memnun olmadıkları ve 3 kat daha fazla maaş almak istedikleri için greve gitmeleri sonucunda çıktı.

Olaylardan sonra da greve devam eden işçilere dün polis müdahale etti. Yasadışı grev yapıldığı gerekçesiyle işçilerin üzerine ateş açan polislere pala ve sopalarla karşılık verildi. Çatışmada işçilerin de ateşli silahlar kullandıkları iddia edildi. Yaklaşık 3 bin işçiye karşı ateş açan polisin 18 kişiyi öldürdüğü iddia edilirken kaç kişiyi yaraladığı ise açıklanmadı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan polis sözcüsü Lindela Mashego, "Olay yerini ayrıntılı bir şekilde incelemeden açıklama yapamayız" dedi. Helikopterler ve atlı polislerin de katıldığı çatışma çevredeki yüzlerce kişi tarafından da izlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.