Tutsaklara hücre cezası

Tutsaklara hücre cezası

Balıkesir L Tipi Cezaevi'nde kalan tutsaklara yaşam alanlarını gören yerlere takılan kameraların üzerine battaniye örttükleri ve kamerayı söktükleri gerekçesiyle hücre cezası verildiği öğrenildi.

DİYARBAKIR - Bingöl M Tipi Cezaevi'nde 18 PKK'li tutsağın firar etmesinin ardından diğer cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik baskılar devam ediyor. Balıkesir L Tipi Cezaevi'nde kalan tutsaklar, aileleri aracılığıyla yaşadıkları baskı ve hak gasplarına dair açıklama yaptı. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde ikamet eden A. Gafur Ateş isimli yurttaş, cezaevinde kalan kardeşleri Mehmet Ateş ve İbrahim Ateş ile kuzeni Ramazan Ateş ile yaptığı telefon görüşmelerinde aktardıkları sıkıntıları paylaştı. 

Kardeşi Mehmet Ateş ve kuzeni Ramazan Ateş'in 21 yıl önce bir eylem nedeniyle gözaltına alınarak tutuklandıklarını ve müebbet hapis cezası aldıklarını, diğer kardeşi İbrahim Ateş'in ise 18 yıl önce bir çatışmada yaralı olarak yakalanarak tutuklandığını aktaran A. Gafur Ateş, çeşitli cezaevlerinde kalan yakınlarının bir yıl önce Balıkesir L Tipi Cezaevi'ne gönderildiklerini kaydetti. Ateş, yaşanan sürgünle birlikte Balıkesir'e gitme imkanları olmadığı için 1 yıldır yakınlarının görüşlerine gidemediklerini, ancak telefonla görüşebildiklerini söyledi.

'24 saat gözetim altındalar'

Kardeşlerinin yaşadıkları sorunları kendilerine telefon ile bildirdiklerini ifade eden Ateş, cezaevindeki tüm tutukluların Bingöl Cezaevi'ndeki firar olayından sonra koğuşlardan ve havalandırmaya kadar yerleştirilen kameralarla 24 saat gözetim altında tutulduğunu söylediklerini aktardı. Ateş, tutukluların buna karşı kameralara önce battaniye örttüklerini, buna rağmen uygulamadan vazgeçilmemesi üzerine kameralara zarar vermeden söktükleri için idare tarafından haklarında soruşturma başlatıldığı ve hücre cezası verildiğini kaydetti. 

'Gazeteler güncelliğini kaybettikten sonra veriliyor' 

Siyasi tutsaklara baskıların günden güne arttığını belirten Ateş, cezaevlerindeki hak ihlalleri, kötü muamele ve baskıların önüne geçilmediği takdirde yakınlarının Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan olayların benzerinin yaşanabileceği uyarısında bulunduğunu da belirtti. Siyasi tutsaklara yönelik cezaevi idaresinin sistematik baskı uyguladığını söyleyen Ateş, "Tutsakları gündemden uzak tutmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Gazeteler kendilerine verilmiyor. Azadiya Welat gazetesi güncelliğini kaybettikten 10 gün sonra kendilerine veriliyor" dedi. 

Tutsakların hastaneye gitme konusunda da sorun yaşadıklarını ifade eden Ateş, "Ayrıca hastaneye gitmek için dilekçe istiyorlar. Dilekçe verdikten sonra bu işlem en az 10 gün sürüyor. Dolayısı ile hastaneye götürmemek için bu uygulamalar yapılıyor" diye ifade etti. Tutsakların üzerindeki baskıların derhal son bulmasını isteyen Ateş, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.  DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.