Türkiye’deki Ezidilere ‘mülteci statüsü’ talebi

Türkiye’deki Ezidilere ‘mülteci statüsü’ talebi

Şengal katliamının 2. yılında, Ezidi milletvekilleri HDP’li Feleknas Uca ve Ali Atalan, IŞİD katliamından kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidilere ‘mülteci statüsü’ verilmesini istiyor.

Şengal katliamının ikinci yıldönümünde, Ezidi milletvekilleri Feleknas Uca ve Ali Atalan “Türkiye’deki kamplarda bulunan 3 bin 500 Ezidi’ye mülteci statüsü verilsin” çağrısı yaptı.

Uca: Yasal statü yok

BBC Türkçe’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Şengal’den Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan ve kamplara yerleştirilen Ezidilerin en büyük sıkıntılarının bir yasal statüleri olmaması olduğunu söyledi.

Türkiye’ye gelen Ezidilere herhangi bir yasal statü tanınmadığını hatırlatan Uca, “Bu sebeple hastanelerde tedavi dahi olamadılar. Büyük bir kısmı Avrupa’ya geçmek için göç yollarına düştü” dedi.

Türkiye vatandaşı Ezidilerin durumuna da değinen Uca, Türkiye Ezidi toplumunun temel beklentisinin “ayrımcı ve ötekileştirici politikalara son verilmesi” olduğunu söyledi.

Atalan: İnançları kimliklerde yazılmıyor

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan da Türkiye vatandaşı Ezidilerdin inançlarının hala kimliklerine yazılmadığına, ya boş bırakılıp ya da İslam yazıldığına dikkat çekti.

Atalan kendisinden örnek vererek, “Nüfus cüzdanımda ‘din’ hanesi boş, milletvekili kimlik belgemde ‘İslam’ yazılmış. Her yerde aynı şekilde ya çarpı, ya nokta, ya boş, ya da İslam yazılmaktadır. Konuyu mecliste dile getirince Meclis sektreteri aradı, düzeltileceğini söyledi” dedi.

Meclis, araştırma komisyonu önerisini reddetti

TBMM’de Feleknas Uca , Ali Atalan ve arkadaşları tarafından hem Türkiye vatandaşı Ezidilerin hem Ezidi sığınmacıların sorunlarını incelemek üzere bir araştırma komisyonu kurulması önergesi verildi.

Ancak önerge, geçtiğimiz hafta genel kurulda görüşüldü ve reddedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.