Türkiye Raportörü Kati Piri: Kanlı iç savaştan kaçınılmalı

Türkiye Raportörü Kati Piri: Kanlı iç savaştan kaçınılmalı

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, “Türkiye’deki kanlı iç savaştan kaçınmak için gereken her şeyi yapmalıyız” dedi.

Piri, geçen cuma günü Avrupalı parlamenterlerle birlikte Diyarbakır’ı ziyaret etmişti. Raportör, Twitter hesabı üzerinden gözlemlerini paylaştı.

Tarihi Sur ilçesinde insanların 80 gündür mahsur kaldığını belirten Piri, ilçeye giriş çıkışların 2 Aralık’tan beri mümkün olmadığını, nüfusun büyük kısmının sokağa çıkma yasağından evvel evlerini terk etmesine karşın, bölgede halen yaklaşık 2 bin kişi yaşadığını ifade etti. Piri’ye göre bunlar arasında yaralılar ve küçük çocuklar da var.

‘Güvenlik güçleri daha da acımasız’

Türkiye raportörü, aralık başındaki son ziyaretinden beri durumun daha da vahim bir hal aldığını belirtti. Asker-polis ve PKK saldırılarının gündelik bir hal aldığını, Ankara’da 28 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba eylemi gibi saldırıların güvenlik güçlerini daha da sert ve acımasız kıldığını anlatan raportör, bölgede insan hakları ihlallerinin ciddi boyutlara ulaştığını aktardı.

Piri çatışmalarda ölenlerin sayısının bini bulduğunu ve kayıpların 200’den fazlasının sivil olduğunu da kaydetti.

‘Gereken her şeyi yapmalıyız’

Bütün bu ıstırabın arasında beş kişinin güvenli bir şekilde bölgeyi terk edebildiğini de not eden raportör, önümüzdeki günlerde daha fazla insanın çatışma alanlarından güvenle ayrılabilmesi umudunu dile getirdi.

Yerel politikacılar ve ordunun karşılıklı güvensizlik ve kutuplaşmaya karşın yapmaları gerekeni yaptıklarını belirlen Piri, şiddetin durması ve diyalogun yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. “Türkiye’deki kanlı iç savaştan kaçınmak için gereken her şeyi yapmalıyız” diyen raportör, çatışmalar yüzünden şimdiden birçok yaşamın mahvolduğunu ekledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Piri’yi tarafsız olmamakla itham etmişti. (Diken)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.