Türkiye, ev sahibi olduğu 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan men edildi!

Türkiye, ev sahibi olduğu 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan men edildi!

Uluslararası Basketbol Federasyonu'nu (FIBA); Rusya ve Türkiye'nin de aralarında olduğu 14 ülkenin 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na katılamayacağı yönünde karar verdi.

FIBA Turnuva Komisyonu Üyesi Sergey Çernov, Rusya ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin federasyonlarına 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na katılamayacakları yazılı mektupla bildirildiğini açıkladı. Turnuvaya katılamayacak olan ülkeler şöyle: Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Bosna Hersek, Karadağ, İspanya, Türkiye, Litvanya, Yunanistan, İtalya, İsrail, Rusya, Makedonya ve Polonya.

FIBA UYARMIŞTI!

FIBA ve ULEB, 2015 yılında kulüpler nezdinde turnuva düzenlemesi ile ilgili kontratı sona erdirmişti. FIBA, ülke federasyonlarına mektup yazarak ULEB'i desteklemeleri halinde milli erkek takımlarının turnuvadan men edileceği yönünde uyarmıştı.

FIBA Avrupa yönetimi bu açıklama sonrasında gecikmedi ve üç gün içinde 14 ülke federasyonuna bir uyarı mektubu gönderdi. Genel Sekreter Kamil Novak imzalı mektupta "20 Nisan'a kadar FIBA Avrupa'ya katılmazsanız, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan men edileceksiniz" ibaresi yer alıyor.

Buna göre Türkiye'nin yanı sıra İspanya, Yunanistan, Sırbistan, İtalya, Hırvatistan, Rusya, Litvanya, İsrail, Karadağ, Bosna Hersek, Slovenya, Makedonya ve Polonya; eğer Eurocup'a katılacağını açıklayan kulüp takımları kararından vazgeçmezse 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda yer alamaycak.

Türk takımları içinde Galatasaray Odeabank, ULEB ile üç yıllık anlaşma imzalamış ve sarı-kırmızılıların üç yıl boyunca Eurocup organizasyonunda yer alacağı duyurulmuştu. Ancak Eurocup finali oynayan Galatasaray, kazanması durumunda Euroleague'e katılma hakkı elde edecek. Bu durumda Galatasaray, teknik olarak tıpkı Fenerbahçe ve Anadolu Efes gibi, FIBA Avrupa'nın 21 Mart'taki açıklamasında yer alan "16 Euroleague takımı haricindeki kulüpler Eurocup'a katılırsa o ülke federasyonları men edilir" bölümündeki 16 takımlı istisnaya dahil olacak. Böyle bir durumda Türkiye Basketbol Federasyonu'na ceza verilip verilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

EV SAHİBİ TÜRKİYE

Öte yandan, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda final grubuna Türkiye ev sahipliği yapacağı daha önce açıklanmıştı. Türkiye'nin ceza alması durumunda şampiyonanın akıbeti de belirsizliğini koruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.