Türkdoğan: Dokunulmazlıkların kaldırılması şiddeti derinleştirir

Türkdoğan: Dokunulmazlıkların kaldırılması şiddeti derinleştirir

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının Türkiye'de mevcut şiddet ortamının daha da derinleştireceği uyarısında bulundu.

Cenevre İşçi Üniversitesi'nde Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi, Cenevre Kürt Toplum Merkezi, Solidarité ve Cenevre Sendika Hareketleri Topluluğu (CGAS) tarafından organize edilen "Türkiye'deki İnsan Hakları İhlalleri ve Avrupa'nın tutumu" konulu konferansta İsviçre Federal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel başkanı Öztürk Türkdoğan konuşma yaptı. 

Türkdoğan, Cizre başta olmak üzere bölgede yaşananlara ilişkin raporlar hazırladıklarını ve bu raporların birilerini ciddi anlamda rahatsız ettiğine dikkat çekerek, sorumluların yargılanması için hukuki mücadelelerin süreceğini söyledi. Yaşananlar karşısında Türkiye ve Avrupa hukukunun sınıfta kaldığına vurgu yapan Türkdoğan, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile mülteciler konusunda yaptığı anlaşma nedeniyle sadece son üç buçuk aylık süreç içerisinde yerinden edilen yarım milyonluk Kürt nüfusunu görmezden geldiğini söyledi. 

'Dokunulmazlık kaldırılırsa şiddet derinleşir'

Yaşam hakkı ihlallerinin çok ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Türkdoğan, HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması durumunda Türkiye'deki şiddet ortamının daha da derinleşeceği uyarısında bulundu. 

Sommaruga: İnsanlık suçudur 

Konferans başında gösterilen sinevizyona atfen "Gördüklerim insanlığa karşı işlenen ciddi bir suçtur" diyen İsviçre Federal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga ise, Türkiye'nin bu suçlar nedeniyle ileride uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasının muhtemel olduğunu söyledi. Yaşananların aynı zamanda bir kültürel soykırım olduğuna da dikkat çeken Sommaruga, konuyu yerinde incelemek üzere Kürdistan'a milletvekillerinden oluşan bir heyetle beraber gideceklerini kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.