Türkan Elçi: Yüreğinin sesini dinleyenler...

Türkan Elçi: Yüreğinin sesini dinleyenler...

Diyarbakır'da düzenlenen Barış Konferansı’nda barış mektubunu okuyan katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, bir yaşındaki çocukların, 70 yaşındaki yaşlıların öldürüldüğüne dikkat çekti.

Türkiye PEN Merkezi ile Kürt PEN Merkezi, Uluslararası PEN'in desteğiyle Diyarbakır'da Barış Konferansı düzenliyor. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOP) salonunda düzenlenen konferansın ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasının ardından 28 Kasım 2015'te Sur'da katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi barış mektubunu okudu. 

Elçi, “Tahir Elçi’yi her dile getirdiğimde ayrı bir travmayı yaşıyorum. İşin gerçek mağdurları suskun olur, duygularını dile getirmede zorlanır. Acı yaşamayanlar rahat konuşur ve uzun uzadıya her şeyin edebiyatını yapar. Tahir Elçi de konuştuğu zaman çok kısa konuşmuştu ve ne demek istediği net anlaşılmıştı. Bazen söylemek istenenlerin muğlaklaşınca anlamı kalmıyor. Ama duru bir dille ifade edildiğinde bu katiller açısında, düşmanlar açısından daha tehlikeli oluyor. Tahir Elçi net bir şekilde düşüncelerini dil getirmişti. Hedef alınmasının nedeni de buydu” dedi.

'İnsanların ölmemesi için meydana çıktı'

Mektubun ardından Kürtçe hazırladığı yazıyı okuyan Elçi, şunları söyledi: “Toplumumuz sonbahardan kışa kadar zor bir dönemden geçti. 1 yaşındaki çocuklar, 70 yaşındaki yaşlılar öldürüldü. Anneler çocuklarını buzdolaplarında sakladı. İnsanların evleri başlarına yıkıldı. Gökyüzünden ölüm yağdı. Tahir Elçi öldürüldü, yalnız sesiyle insanların ölmemesi için meydana çıktı ama ne yazık ki tek kurşunla sesi kesildi. Vicdan sahibi, namuslu, bir Kürt aydınının sesi kesildi. Kurşun yola çıktığında hedefin kim olduğunu biliyor mu acaba? Kurşun yolunu şaşırmaz mı hiç? Sürekli kurşunlar mazlum ve masum insanlara yağıyor. Tahir Elçi’nin öldürülmesi de bunlardan biriydi ama dileriz ki son olsun. 

'Ölümlerin durdurulması için...'

Yüreği yananlar başkalarının yanmasını istemez. Zorluk, zahmet görmeyenler ucuz laflar eder, onlar için insanların yaşamı önemli değildir. Ama Tahir Elçi gibi işkencelerden geçenler için insanların yaşamı benzersiz bir şeydir. Ölümlerin durdurulması için namuslu, cesur, vicdan sahiplerinin ortaya çıkması gerekiyor. Yüreğinin sesini dinleyenler mutlaka iyi bir şeyler yapacaklardır. Umutlarımız boş hayaller olmasın. İsteklerimiz yaşamın içinden olmalı. Toplumumuz için barış istediğimiz zaman, aklımızın, fikrimizin net olması, tüm insanların için barış istemesi gerekiyor. Ama bugün barış isteği her şeyden daha zordur ve cesur bir yürek istiyoruz. Tahir Elçi cesurdu ve sade bir yürek, net bir düşünceyle barış istedi. Bundan dolayı katledildi. Umudumuz odur ki biz barış isteğimizi gerçekleştireceğiz.” 

Konferans verilen aranın ardından oturumlarla devam edecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.