TGS : Bölgede kadın gazeteciler ölümle burun buruna çalışıyor

TGS : Bölgede kadın gazeteciler ölümle burun buruna çalışıyor

TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu, çatışmalı bölgelerde gazetecilik yapan kadın gazetecilere ilişkin raporunu açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu üyeleri, çatışmalı bölgelerde gazetecilik yapan kadın gazetecilerin çalışma koşullarına dair hazırladıkları raporu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali'nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantının yapıldığı salona, "Namlunun ucundaki gazeteciler. Savaş bölgelerinde görev yapan kadın gazeteciler anlatıyor" yazılı pankart asıldı. Toplantıya Sendikal Güç Birliği'ne üye kadınlar ve TGC yöneticilerinden Sibel Günel de destek verdi. Toplantıya TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu'ndan Arzu Demir, Sevgim Denizaltı ve gazeteciler Şafak Timur ve Tuğba Tekerek katıldı. 

Toplantıda ilk olarak raporu hazırlayan ekipten olan gazeteci Şafak Timur konuştu. Timur, çatışmalı bölgelerde gazetecilik yapan başta DİHA ve JİNHA muhabirleri ile olmak üzere toplam 11 kadın gazeteci ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan rapora dair ayrıntıları sundu.

Buna göre raporda öne çıkanlar şöyle:

'*Ölümle burun buruna çalışıyorlar. 

*Kameralarının ve fotoğraf makineleri kırılıyor. 

*Kadın oldukları için hakarete ve cinsel işkenceye maruz kalıyorlar. 

*Canları pahasına çalıştıkları için hayatta kalabilmenin yöntemlerini geliştiriyorlar. 

*Gazeteciler kendilerini "Doğal hedef" olarak tanımlıyor. Güvenlik güçleri ile karşılaşmadan haber yapmaya çalışıyorlar.

*Gazetecilik kadın olmaktan daha tehlikeli hale geldiğini ifade ediyorlar. 

*Güvenlik güçleri de yanındaki kameraman erkekse onunla bağlantı kurduğu ifade edildi. 

*Barikatların olduğu mahalleler daha güvenli. 

*Devlet güçleri tarafından tehdit ediliyorlar. 

*'Yerinizi biliyoruz sizin de sonunuz gelecek' SMS'si atılan bir kadın gazeteci var. 

*Polisler, görüntüler sildirtiyorlar.

*Kadın gazeteciler kendilerini zaman zaman yalnız hissediyorlar. 

*Kadın gazeteciler kendilerini biran da savaş muhabiri olarak buldu. 

*Kadın gazetecilerin yaşam koşulları ve çalışma koşulları iç içe geçmiş durumda.

*Kadın gazeteciler, "Gülmeyi unuttuk" derken, "Kendine dikkat et" cümlelerini çok fazla duyuyorlar. '

Haber Nöbeti'ne 40 gazeteci katıldı 150 haber yazıldı 

Timur son olarak, kadın gazetecilerin yaşamış olduğu hak ihlallerinin çözümüne ilişkin taleplerini de söyledi. Timur, kadın gazetecilere hak ihlali yapanların cezalandırılmasını isterken tutuklu gazetecilerin de serbest bırakılmasını istedi. Timur'un ardından söz alan gazeteci Tuğba Tekerek Haber Nöbeti'ne dair bilgileri paylaştı. Şuana kadar 6 ekibin bölgeye gittiğini 40'a yakın gazetecinin dayanışma gösterdiğini ve 150'ye yakın haber yapıldığını söyleyen Tekerek, bu dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Tekerek son olarak, bölgede çatışmaların yaşandığı yerlerde gazetecilik yapan meslektaşların yanında kendi yaptıklarının küçük bir önemde olduğunu belirtti. 

Toplantıda son olarak konuşan DİHA muhabiri Evrim Kepenek kadın gazetecilerin polis tarafından fiziki olmasa bile sürekli olarak sözlü tacizlerine maruz kaldığını belirtti. 

Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.