TEV-DEM: Topraklarınızı terk etmeyin

TEV-DEM: Topraklarınızı terk etmeyin

Birleşmiş Milletler, Suriye’den göç edenlerin sayısının 2 milyona yaklaştığını açıkladı.

Çok zor koşullardaki mülteciler için yardım çağrıları yapılırken, Rojava'dan Irak Kürdistanı'na son günlerde artan göç, insan kaçakçılığı olayları üzerine Suriye’deki PYD öncülüğündeki Kürt Partilerin oluşturduğu‘Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi’ (TEV-DEM), “Evlerinizi terk etmeyin” çağrısında bulundu. 

ÜRKÜTEN RAKAMLAR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) halen 1 milyon 926 bin 822 Suriyeli’nin ‘Mülteci’ konumunda olduğunu açıkladı. UNHCR’nin verilerine göre, Suriyeli mültecilerden 440 bin 742’si Türkiye, 692 bin 675’inin Lübnan, 154 bin 935’inin Irak ve 516 bin 990’ının ise Ürdün’de bulunuyor. BM, kadın ve çocukların mülteci nüfusunun 47’te 3’ünü oluşturduğu açıklandı.

“GÖÇ, KÜRT HALKI DÜŞMANLARINA HİZMET EDER

Son 1 hafta içerisinde Rojava'dan Irak Kürdistanı'na geçenlerin sayısının 30 bin kişiyi bulduğu belirtilirken, göçün durdurulması için TEV-DEM tarafından çağrı yapıldı. Bölgedeki Kürt internet siteleri ve televizyonları ile duyurulmaya çalışılan çağrılarda, Dicle Nehri üzerindeki köprü kullanılarak Semalka Sınır Kapısı üzerinden süren göçün ‘Rojava’yı boşaltma’ sonucunu doğuracağı, ifade edilirken, sürdürülen ambargo ve propaganda ile Suriye Kürtleri’nin iradesinin kırılmaya, halkın teslim alınarak, göçe zorlanmaya çalışıldığı belirtildi. TEV-DEM, Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanmaya çalışıldığı dönemde bölgesel Kürt yönetiminin uyguladığı ambargonun halkı cezalandırma boyutuna vardığı, bu durumun Kürt halkı düşmanlarına hizmet ettiği belirtildi.

TEV-DEM, “Batı Kürdistan’ı boşaltmayı amaçlayan oyunların aleti olmamalı. Direnişle bu oyunları boşa çıkaracağız. Suriye genel olarak olağanüstü bir durum ve savaş döneminde geçiyor. Yaşamsal birçok ihtiyaçta eksiklik var. İlgili kurumlar bu sorun üzerinde duruyor ve kendi imkânları ölçüsünde yerine getiriyor. Özgürlük bedelsiz olmaz. Ağır hastalıklar dışında kimse evini ve ülkesini terk etmemeli, onursuzluğu kabul etmemeli.”

TEV-DEM son olarak Asayiş güçlerine çağrıda bulunarak hukuki prosedürler çerçevesinde sınır hattında insan ticareti yapanlara karşı gerekli önlemleri almaya ve bu oyunları boşa çıkarmaya çağırdı.

rojavasemelkasinirkapis21.jpg

rojavasemelkasinirkapimulteci.jpg 

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum