TBB Başkanı Metin Feyzioğlu Hakkari'de

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu Hakkari'de

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'de ufak bir trafik kazasının sorumlusu bulunup yargılanırken, uçakla öldürülen insanlar için 'pardon' denilip sorumluların bulunmadığını söyledi

ZEKİ DARA - YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, bölge illerindeki baroları ziyareti kapsamında beraberindeki heyet ile birlikte Hakkari Barosu'nu ziyaret etti. Heyeti karşılayan Hakkari Baro Başkanı Muhittin Güngör Feyzioğlu be beraberindekilere kente yaptıkları ziyaret için teşekkür etti.

Hakkari temaslarına ilişkin Hakkari Barosu'nda açıklama yapan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, göreve başladıkları zaman tüm Türkiye'yi kucaklayacaklarını ifade ettiklerini anımsatarak, bu kapsamda bölge ziyaretlerinin devam ettiğini söyledi.

mf.jpgTürkiye’yi kavrayabilmek için Anadolu'yu, bütün bölgeleri karış karış gezip sorunları yerinde tespit etmek gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, TBB'nin 79 baronun çatı örgütü olduğunu ve Ankara'da oturduğu her günün barolardan uzak kalması anlamına geldiğini ifade edip, Türkiye'nin Çankaya'dan ya da Nişantaşı'ndan anlaşılacak bir ülke olmadığını, Muş'a, Bitlis'e, Hakkari'ye gitmeden Türkiye'yi anlamanın imkansız olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin zoru bir süreçten geçtiğini belirten Feyzioğlu, “Bazı konularda farklı düşünebiliriz. Farklı yaklaşabiliriz. Birbirimizi anlamaya gayret ettiğimizde, dünyayı algıladığımız pencere de genişleyecek. Ben öğrenmeye ve kavramaya açığım. İnanıyorum ki yürekten yüreğe önce bir köprü kurulmalıdır. Ondan sonra o çok büyük dediğimiz o sorunlar insanların yürekleri birbirine değdiğinde çok daha kolay çözülecektir" dedi.

TBB olarak insan hakları ihlallerine karşı durmaya gayret ettiklerini ifade eden Feyzioğlu, “Bir kişinin insan hakkı Hakkari'de, Şırnak'ta, Van'da ihlal edildiğinde Türkiye'nin her yerinde ihlal edilmiştir. Edirne'deki hak ihlaline ne tepki veriyorsak Hakkari’deki, Yüksekova’daki bir hak ihlaline de aynı tepkiyi vermekte yükümlüyüz. Haksızlık kimden gelirse gelsin, bu haksızlığın karşısında durmak gerekir” diye konuştu.

Faili meçhullerle ilgili kaygılarının büyük olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, “Faili meçhullerle ilgili zaman aşımı dolmak üzeredir. Bu konuda bölgelerde birebir bu konularla uğraşan barolarımızla yardım istiyoruz. Türkiye'ye ve dünyaya bu faili meçhullerin zaman aşımına uğramaması için ve en etkili soruşturmanın yapılması için talepçi olmaya ve işinin peşini bırakmak için iddialıyız. Bir taraftan da kadına karşı şiddete karşı nasıl destek olabiliriz diye Ankara Barosunun birçok büyük projesi vardır. Türkiye Barolar Birliğinin de desteklediği 'Gelincik projesi'. Bu projeyi Hakkari'de de uygulamak istiyoruz. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Hakkari’ye gelirken çok güzel yerler gördüm. Doğasına hayran kaldık. Bir de Hakkari yöresine ait revas (Uçkun) da yedik. Bu rivası da düzenli olarak Ankara'ya isterim" dedi.

Bir gazetecinin Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesine yönelik değerlendirmelerini sorduğu Feyzioğu, Türkiye’nin bir hukuk devleti oluğunu herkesin anayasaya ve uluslar arası yasalara uyması gerektiğini söyledi.

Bir başka gazetecinin YSK'nın Yalovadaki seçim sonuçlarının iptal edilmesine ilişkin soruya ise, Feyzioğlu, kararın gerekçesini okumadığını belirterek, bu seçimlerde çok fazla şaibelerin ortaya çıktığını, YSK’nın farklı iller ile ilgili farklı kararlar aldığını hatırlattı.

'UÇAKLAR İNSANLARI BOMBALIYOR PARDON DENİLİYOR'

Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçakları tarafından bombalanması ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin açılan davanın zaman aşımına uğradığı TBB olarak bu davaya ilişkin ne yapacaksınız şeklindeki soruya cevap veren Feyzioğlu, "Hız sınırını aştığınız için bir adama çarparsanız adam öldürmekten yargılanıyorsunuz. Ama ne olduğu bilinmez şekilde uçaklar gelip insanları bombalıyor ve pardon deniliyor. Bu pardonlara karnımız tok. Basit bir kazada devlet birisinin yakasına yapışıyor. Ama köyler bombalanıyor, mezralar bombalanıyor. Masum ve sivil insanlar öldürülüyor ve pardon deniliyor. Biz bu pardonları biz hiç bir zaman kabul etmeyeceğiz. Şırnak Baro'muzda davayı ve olay yerini inceleyecek. Ondan sonra dosya bize gelecek biz bu konu ile ilgileneceğiz" ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu ve beraberindeki heyet, verilen yemeğin ardından Hakkari'den ayrıldılar.

3-072.jpg

2-097.jpg

1-168.jpg

4-028.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum