Tarihi iklim değişikliği anlaşmasına 175 imza

Tarihi iklim değişikliği anlaşmasına 175 imza

Aralık ayında Paris'te uzlaşıya varılan İklim Değişikliği Anlaşması, 46.sı kutlanan 'Dünya Günü'nde 175 ülke tarafından imzalandı.

Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde imzaya açılan anlaşma, sera gazı salımlarının kısıtlanmasını hedefliyor.

Paris Anlaşması, şu ana kadar iklim konusunda imzalanmış en kapsayıcı anlaşma. Bunun yanında Paris, bir gün içinde en fazla imza toplayan uluslararası anlaşma oldu.

Anlaşma ile küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması hedefleniyor.

Paris Anlaşması'nın imzalandığı ülkelerde yürürlüğe girmesi için, o ülkelerin parlamentoları tarafından da onaylanması gerekiyor.

Küresel ısınmanın özellikle tehdit ettiği ve su altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan yaklaşık 15 ada ülkesi anlaşmayı onaylayarak yürürlüğe soktu.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon "Bu imzaladığımız gelecek için yeni bir akit" dedi ve anlaşmanın tüm gelecek kuşakların hayatlarını derinden etkileyeceğini belirtti.

Anlaşmayı, Paris'ten önce imzalanmış tek uluslararası iklim değişikliği anlaşması olan Kyoto Protokolü'nde imzası bulunmayan ABD de imzaladı.

Paris Anlaşması, sera gazı emisyonlarının azaltılması anlamında çok radikal bir hedef koymasa da, şu ana kadar en fazla ülkenin uzlaştığı anlaşma olması nedeniyle diplomatik bir başarı olarak görülüyor.

Atmosferde en fazla sera gazı salınımına neden olan ülke Çin. Yüzde 24'le başı çeken Çin'i ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Hindistan, Brezilya ve Rusya izliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.