Tarihi anlaşmayı dünya nasıl yorumladı?

Tarihi anlaşmayı dünya nasıl yorumladı?

Kolombiya’da 52 yıldır süren savaşın ardından Kolombiya hükümeti ile FARC gerillaları arasında imzalanan barış anlaşması dünyada olumlu yankılar buldu.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütünün “Timoçenko” lakaplı lideri Londono Jimenez Cartagena kentinde düzenlenen törende barış anlaşmasına imza attı. 

Kurşundan yapılmış bir kalemle imza atılan 297 sayfalık anlaşmanın üzerinde “Geçmişimiz kurşunlarla yazıldı, geleceğimiz eğitimle yazılacak” ifadesi yer aldı.

Tarihi anlaşma dünyada yankı buldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkeye dönüşünde yaptığı açıklamada "Ülkenizin attığı bu adım dev bir adım" dedi.

Kerry ayrıca, Kolombiya liderinin anlaşma için harcadığı çabayı övdü ve uzlaşmanın uygulanmasına yardım için 390 milyon dolarlık mali yardım taahhüt etti.

Ülkesinin henüz FARC'ı terör örgütleri listesinden çıkartmaya hazır olmadığını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, barış anlaşması uygulandığında bu durumu gözden geçirmeye hazır olduklarını belirtti.

Anlaşmadan birkaç saat önce AB, FARC'ı "terör örgütleri listesinden" kaldırdığını duyurdu.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini "Bu karar, çatışma sonrası destek programlarını desteklememizin önünü açacak ve tüm Kolombiyalıların yararına olacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.