Tan: Barajı geçersek Türkiye'nin ana muhalefet partisi biz oluruz

Tan: Barajı geçersek Türkiye'nin ana muhalefet partisi biz oluruz

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan Yüksekova Haber'e önemli açıklamalarda bulundu.

BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan gündeme dair Yüksekova Haber'e önemli açıklamarda bulundu. Çözüm süreci va HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Tan, çözüm süreci görüşmelerinde AKP'nin İmralı-Kandil arasını işlevsizleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Altan Tan'ın sorularımıza cevapları şu şekilde:

BAĞIMSIZ ADAYLARLA SEÇİME GİRMEK PARTİYİ İŞLEVSİZLEŞTİRİYOR

HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı yoğun bir şekilde tartışılıyor. Bu yönde farklı yaklaşımlar var. Bu tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Parti olarak seçime girilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sürekli olarak bağımsız adaylarla seçime girmek partiyi bir müddet sonra işlevsizleştiriyor.

Türkiye kamuoyu son birkaç aydır iki senaryoyu tartışıyor. HDP AKP ile anlaştı. Seçimlere parti olarak girecek. Seçimlere asılmayacak, dolayısıyla barajı da geçemeyecek, AKP’ye 40-50 milletvekili hediye edecek.

AKP 330 milletvekilinden fazla çıkaracak, Tayyip Erdoğan da kolayca Başkan olacak.

Çözüm süreci doğrudan İmralı- Kandil ve devlet arasında bir zeminde yürütülecek.

Kandil zaten HDP’den rahatsız. Çözüm sürecinin bu şekilde sürmesini istemiyor. Hdp barajın altında kalırsa aynı gece özerklik ilan ederek Diyarbakır’da ayrı bir meclis toplayacak. Devlet müdahale edecek, tutuklamalar, sokak olayları, isyan ve ölümler olacak, fiili durum ortaya çıkacak.

Biri diğerinden beter bu söylentilere ve felaket tellallarına başta Kürt halkı olmak üzere aklı başında hiç kimse kulak asmadı.

Deveye sormuşlar ‘İniş inmeyi mi seversin; yoksa yokuş çıkmayı mı?

Gariban deve ‘yahu ikisi de canımı çıkarıyor. Düz yollar bitti mi?’ diye feryat etmiş.

Siyasetin de en düz yolu Demokratik Mücadele, halkı örgütleme ciddi bir destek alma, koalisyon ortağı olma yasaları ve Anayasayı değiştirme.

DEMİRTAŞ'IN OLUMLU TUTUMUNUN KARŞILIĞINI GÖRDÜK

Şu durumda HDP’nin barajı aşabileceğine dair bazı göstergeler söz konusu mudur? Barajın rahatlıkla aşılması için iç ve dış ne tür dinamikler etkili olacaktır?

Barajı geçmek istersek geçeriz! Bu bize bağlı. Lafı fazla uzatmaya gerek yok basit bir hesapla 1-2 puan CHP’den; 1-2 puan da AKP’den almamız lazım. Uzaydan oy gelmeyecek. Peki biz hangi CHP’liden oy alabiliriz? Tabii ki Kemalist ulusalcılardan değil!

CHP’nin Sosyal demokrat ve liberal demokratlarından AKP’nin ise öncelikle dindar Kürtlerinden oy alabiliriz.

Dar ideolojik, Marksist kalıplar içerisinde kalırsak genişleyemeyiz.

Sosyalistler olsun ancak Liberal demokratlar, sosyal demokratlar ve dindar demokratlar da mutlaka olsun. Üstelik göstermelik olarak değil, kendi ağırlıkları oranında ve kendi asli temsilcileriyle.

Sosyalist Aleviler de olsun, Allah’a Peygamber’e Hz. Ali’ye inanan geleneksel Aleviler de olsun.

Bir Mehmet Bekaroğlu keşke bizde olsaydı. Mehmet Altan, Hasan Cemal, Nuray Mert, Faruk Ünsal… gibi isimler büyük katkı sağlar.

Böyle yapabilirsek değil barajı aşmak, Türkiye’nin gerçek ana muhalefet partisi oluruz ve tüm Türkiye’yi rahatlatırız. Barışın ve yeni anayasanın güvencesi oluruz.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Bey’in sergilediği olumlu tutumun karşılığını gördük.

AKP KANDİL-İMRALI ARASINI İŞLEVSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞTI

Son 4-5 ay içinde AKP hükümeti HDP’ye karşı neden sert bir politika izliyor? Bunu yaklaşan haziran seçimleriyle bağlantısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AKP HDP’nin ciddi bir siyasal muhatap olmasını istemiyor. Kandil İmralı arasında da elinden geldiği kadar işlevsizleştirmeye çalıştı. Mecliste de hiçbir ciddi ilişki kurmadı.

Ciddi bir genişleme ve açılımı yapar ve 60-70 milletvekili ile meclise girersek AKP’nin bütün hesap ve tuzaklarını alt üst ederiz. Bu ihtimal son günlerde güçlendikçe AKP’nin telaşı arttı. Kapalı kapılar ardında genişlememizi sabote edecek manüpilasyonlar deneyebilir.

Aynı şekilde HDP’nin geniş bir ittifak yelpazesiyle parti olarak seçime girmesi CHP’yi de germişe benziyor. CHP’nin bu tavrını nasıl okuyabiliriz?

Benzer bir endişe CHP’de de var. Ciddi, radikal bir demokratikleşme programı ile 1930’ların zihniyetini taşıyan kadroları dışarıda bırakarak, radikal bir demokratikleşme programı ile halkın karşısına çıkacağına palyatif söylemlerle idare etmeye çalışıyor. Bu da ne yaparsa yapsın %25’ten fazla etmiyor. O da halkın çaresizliğinden. HDP başarılı bir açılım yaparsa bu oyu da alamaz.

HDP, DBP ve DTK’ dan oluşan heyet, Diyarbakır'daki Azadî Hareketi'nin Genel Merkezini ziyaretinden sonra AZADÎ Hareketi'nin 1.Olağanüstü Genel Yönetim Kurulu toplantısından HDP ile seçim ittifakı kararı çıktı. Sonuç olarak bölgede DTK’nın yürüttüğü Kürdistani ittifak çalışmaları nasıl gidiyor?

Birçok kesimle ve şahıslarla görüşmeler sürüyor. Bu görüşmelerin çerçevesi de çok önemli. İltihak değil ittifak aramak lazım. İttifakın çerçevesinde ideolojik değil; Nasıl bir yeni Türkiye? Sorusuna cevap olacak Yüksek Demokrasi Manifestosu olmalı.

Seçimde HDP’nin başarısıyla ilgili bir öngörünüz var mı? Mesela sizce HDP ne kadar oy alır?

Öngördüğümüz genişlemeyi sağlayabilirsek tekrar söylüyorum Türkiye’nin ana muhalefet partisi oluruz.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın son açıklamalarına bakılırsa çözüm sürecinde ne bir ilerleme ne de ciddi bir kriz söz konusu. Ama bir belirsizlik olduğu kesin. Sizce çözüm süreci nasıl gidiyor? Bu dönemin okumasını sizden almak istiyoruz?

Selahattin Bey konumu gereği daha diplomatik, daha nazik bir dil kullanıyor. AKP ‘Önce can sonra yine can diyor. Ada’ya bir kez gittim ve AKP 3 seçimi atlatmadan Belediye, Cumhurbaşkanlığı ve 2015 milletvekili seçimlerini atlatmadan hiçbir ciddi adım atmayacağını defalarca söyledim. 3 seçimden sonra ne olur, hangi adımları atarlar?

Yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?

Genişleme olursa evet.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.