Tahir Elçi, ilk kez vurulduğu yerde anıldı

Tahir Elçi, ilk kez vurulduğu yerde anıldı

Diyarbakır Barosu, "5 Nisan Avukatlar Haftası" dolaysıyla katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi'yi vurulduğu sokakta ve mezarı başında andı. Avukatlar, "Avukatlar hak arama ve özgürlüğün savunma hakkını ve hukuk devletinin en temel güvencesidir" dedi.

Diyarbakır Barosu, "5 Nisan Avukatlar Haftası" dolaysıyla katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi'nin vurulduğu sokakta basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Diyarbakır Barosu avukatları yanı sıra, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, HDP Millevekilleri Mihtat Sancar, Meral Danış Beştaş, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Avukatların cüppeleriyle katıldığı eylemde Tahir Elçi fotoğrafının bulunduğu "Em te ji bîr nakin" yazılı pankart açıldı. Eylemde açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü mesleki ve toplumsal sorunlarla, daha ağır bir tablo içinde ve başkanları Tahir Elçi'nin yokluğunda karşıladıklarını vurgulayarak, bugün yaptıkları etkinlikleri Elçi'ye adadıklarını ifade etti. 

i-1-20160405151844.jpg

Bireylerin hak, adalet sorununu mesleklerinin temel sorunlarından ayrı ele alınamayacağını belirten Özmen, toplumun, demokrasi ve özgürlük sorununu avukatların özgürlüğünden ayrı düşünmediklerini söyledi. Özmen, avukatların bağımsız, özgür ve etkili şekilde mesleğini icra edemediği zaman toplumda adil yargılama hakkından ve bireylerin hukuk güvenliğinden söz edilemeyeceğini hatırlattı. 

i-2-926.jpg

'Avukatlar hukuk devletinin güvencesidir'

"Avukatlar hak arama ve özgürlüğün savunma hakkını ve hukuk devletinin en temel güvencesidir" diye devam eden Özmen, Türkiye'de yaşanan toplumsal sorunlara ve mesleklerine ilişkin taleplerini şu şekilde sıraladı: "Çatışmalı sürecin bir an önce durdurulması, yeniden silahların susması, Kürt meselesinde şiddetin devreden çıkarılması ve demokratik siyasetin devreye girerek, sorunu barışçıl yollarla çözüm için müzakere ve diyalog sürecine geçilmelidir. Tutuklu olan meslektaşlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşmalı. İfade özgürlüğünden dolayı tutuklu bulunan siyasetçi, akademisyen ve aktivistler serbest bırakılmalı. Öte yandan geçmişten günümüze devletin işlediği suçların açığa çıkması failler yargılanmalı."

Açıklamanın ardından Elçi'nin katledildiği yere kırmızı karanfiller bırakıldıktan sonra kitle Elçi'nin mezarını ziyaret etti.

i-3-438.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.