Suudi Arabistan, İran ile ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan, İran ile ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, İran ile ilişkilerini kestiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın Şii Şeyh Nemr’i idam etmesinin ardından Hizbullah, İran ve Suudi Arabistan’dan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr basın toplantısında yaptığı açıklama, İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduklarını, İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını ilan etti.

Ne olmuştu?

Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr, 2011 yılında Bahreyn’deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında “protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak” gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı.

15 Ekim 2014’te idama mahkum edilen Nemr’in idam edilmemesi için Tahran yönetimi bir çok kez Suudi Arabistanlı yetkililere çağrıda bulunmuştu.

İran’da Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, 25 Ekim 2015’te Suudi Arabistan’ın önceki Kralı Abdullah bin Abdülaziz Al Suud’a mektup yazarak Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in idam cezasının iptal edilmesini talep etmişti.

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam edildiğini açıklamıştı. 

İran yönetimi, Nemr’in de olduğu 47 kişinin idam edilmesine sert tepki göstererek, “ağır bedel ödeyecek” açıklaması yapıldı.

Suudi Arabistan’ın doğusundaki Katif kentinde, 1958 yılında dünyaya gelen Nemr, Şiilerce ‘Ayetullah’ olarak nitelendiriliyor.

İran’ın Meşhed kentindeki Suudi Arabistan Konsolosluğunun ateşe verilmişti.

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan’nın Şeyh Nemr’i idam etmesinin ‘hafife alınamayacağını’ söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.