Susurluk sanığı Mehmet Ağar'a siyaset yolu açıldı

Susurluk sanığı Mehmet Ağar'a siyaset yolu açıldı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ''Susurluk Davası'' sanıklarından İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar'a verilen 5 yıl hapis cezasının "zaman aşımından düşürülmesine" karar verdi.

Susurluk skandalına dair açılan ''Susurluk Davası'' sanıklarından dönemin Emniyet Genel Müdürü olan Mehmet Ağar'a verilen 5 yıl hapis cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yargıtay, verilen hapis cezasının "zaman aşımından düşürülmesine" karar verdi. "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verilen Ağar hakkındaki bu cezaya dair Yargıtay Ceza Dairesi,' eski Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümleri uyarınca, davada 7 yıl 6 aylık zaman aşımı süresinin dolduğuna hükmetti.

Susurluk Davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan yargılanan Mehmet ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırdı ve "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına" karar verildi. Siyasi yasaklı hale gelen Ağar, bu kararı temyiz etti.

Temyiz başvurusundan sonra dosya, ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi. Başsavcılık, Ağar'ın cezasının onanmasını istedi. 

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Nisan 2014'te ise Ağar'ın cezasını oy birliğiyle onadı. Bu kararın ardından Ağar, 5 yıllık cezasının İnfaz Yasası uyarınca 2 yılını cezaevinde geçirmek için 25 Nisan 2012'de Aydın Yenipazar Cezaevi'ne konuldu. İki yıllık sürenin son bir yılında 'denetimli serbestlikten' yararlanan Ağar, 369 gün sonra 29 Nisan 2013'te cezaevinden tahliye edildi.

17 Aralık sürecinin ardından Yargıtay'da dairelerin iş bölümü yeniden düzenlendi. Hanefi Avcı ve Balyoz Davası gibi tartışmalı onama kararlarına imza atan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin yetkileri alınarak, bu yetki yeni kurulan Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne verildi.

Değişiklik sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 9. Ceza Dairesi'nin daha önce Ağar hakkındaki kararıyla ilgili "karar düzeltme" talebinde bulundu. Tebliğnamede, "davanın zaman aşımından düşürülmesi" talep edildi. Başsavcılığın talebini görüşen 16. Ceza Dairesi, davanın zaman aşımından düşürülmesine karar verdi. Kararda, "suç tarihi ile soruşturma ve kovuşturma safhalarında gerçekleşen süreler dikkate alındığında davanın zaman aşımına uğradığı" belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.