Sur’un yasaklı mahallelerinde çekilen ırkçı klip Meclis’e taşındı

Sur’un yasaklı mahallelerinde çekilen ırkçı klip Meclis’e taşındı

HDP’li vekil Feleknas Uca, Sur’un yasak olan mahallelerinde çekilen ve ırkçı ifadelerin yer aldığı bir klibi Meclis’in gündemine taşıdı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ırkçı sözlerin de yer aldığı ‘Yalnızım Atam’ başlıklı şarkı için çekilen ve yayınlanan bir klip, Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu Meclis’e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, “operasyonların bittiğinin” açıklandığı Sur’da Dabanoğlu, Hasırlı, Fatihpaşa, Cemal Yılmaz, Savaş mahallelerinde sokağa çıkma yasağının devam ettiğini hatırlatarak, bu sokaklarda giriş çıkışlara hiçbir şekilde izin verilmediğini belirtti.

Yasağın sürdüğü sokaklarda klip

26 Nisan 2016 tarihinde, 148 gündür yasağın sürdüğü Sur’un yasaklı mahallelerinde kar maskeli ve silahlı bir şahısın söylediği “SAT5-YALNIZIM ATAM (SUR ŞEHİTLERİMİZİN ANISINA)” isimli bir klibin YouTube’da yayınlandığını belirten Uca, şahsın Sur’un sokaklarında dolaşarak bir de klip çektiğine dikkati çekerek, şunları ifade etti:

“Söz konusu klip 4 dakika 05 saniye sürmekte, telsiz sesleri ile başlamaktadır. Bu şahıs, üç aya aşkın bir süredir Sur’da ölen çocuklarının cenazesini alamayan ailelerin dahi girmesinin yasaklandığı mahallelerde yüzünde maske, ellerinde silah, tamamen yıkılmış Sur’un sokaklarında dolaşarak ırkçı sözlerin yer aldığı bir şarkı söylemektedir.

“Söz konusu klibin Sur’da çekilip yayınlanması başta Sur’da yakınlarını kaybeden ve cenazelerini alamayan aileler olmak üzere, aylardır Sur’daki evlerini görmeyen Diyarbakır halkının incinmesine ve tedirgin olmasına sebep olmuştur. Ayrıca futbolda yaşanan ırkçı saldırılardan sonra söz konusu ırkçı klip kamuoyunu dehşete düşürmüştür.”

“Sur’a girmesine kim izin verdi?”

Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

* Yüzü maskeli, ellerinde silah Sur’da dolaşarak baştan sona ırkçı sözlerin yer aldığı söz konusu klibin Sur’da çekilip yayınlanması bilginiz dâhilinde midir?

* SAT5-YALNIZIM ATAM (SUR ŞEHİTLERİMİZİN ANISINA) ismi ile çekilen ve Youtube’da yayınlan klipte yüzü maskeli, ellerinde silah ırkçı sözlerin yer aldığı şarkıyı söyleyen şahsın kim olduğu hakkında bir bilginiz var mıdır?

* Üç ayı aşkın bir süredir Sur’da çocuklarını yitiren ailelerin dahi 147 gündür yasaklı mahallelere girip çocuklarının cenazelerini alamadığı ortada iken, Sur’da klip çeken söz konusu kişi buraya nasıl girmiştir? Söz konusu kişinin Sur’a girmesine kim izin vermiştir? Bu kişinin Sur’un yasaklı mahallelerine girmesinin yasal gerekçesi nedir?

* Söz konusu yasadışı uygulama hakkında herhangi bir yasal işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?

Irkçı klip

Yasağın sürdüğü Sur’da ırkçı sözlerin de yer aldığı “Yalnızım Atam” başlıklı bir şarkı için çekilmiş klip YouTube üzerinden yayınlandı.

Klip, yıkık bir odada, bir telsizden gelen, “Allah için vurun, peygamber için vurun, şehitlerimiz için vurun” anonsu ile başlıyor ve bu sözlerin ardından Sur sokaklarına çıkan yüzü maskeli bir rapçinin görüntüleriyle sürüyor.

Söz konusu şarkıda, “Kalk, uyan herkes Ermeni, hepsi kalpazan. Ben kimim? Türk’ün oğlu, yani dışlanan… Bana bir sorsan, çözümü çok basit. Eğer değişmezse kafalara sık lan!” gibi ırkçı ifadeler yer alıyor.

Klipte, çatışmaların yoğun yaşandığı mahalleler ve Kurşunlu Camisi de görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.